Tariceanu: Pensiile vor fi majorate de la 1 noiembrie

Data publicarii: 05-10-2007 | Politica

Pensiile vor fi majorate in avans, de la 1 noiembrie 2007, in loc de 1 ianuarie 2008, a declarat, joi, premierul Tariceanu, dupa sedinta de guvern, procentul de crestere urmand sa fie stabilit in functie de surplusul pe care il va acumula bugetul de asigurari sociale pana la sfarsitul anului.

Premierul a anuntat la finalul sedintei de guvern de joi ca a analizat impreuna cu ministrii Paul Pacuraru si Varujan Vosganian care este cea mai corecta varianta pentru devansarea majorarii pensiilor, astfel incat sa nu afecteze echilibrul macroeconomic si deficitul bugetar.

"Ca atare am hotarat ca excedentul care se va acumula pana la sfarsitul anului la bugetul de asigurari sociale sa fie repartizat pe cele doua luni si va fi acordat ca pensie suplimentara de la 1 noiembrie. Devansam majorarea, dar procentul va fi determinat strict de nivelul excedentului pe care il avem la dispozitie", a afirmat Tariceanu.

Premierul a declarat ca a luat decizia majorarii in avans cu doua luni a pensiilor intrucat a discutat cu ministrul muncii  si a ajuns la concluzia ca exista disposibilitati bugetare. "Anul trecut am procedat la fel si majorarea pe care am stabilit-o pentru 1 ianuarie 2007 am devansat-o la 1 decembrie 2006", a aratat Tariceanu.

Premierul Tariceanu a declarat, miercuri, in discursul din Parlament, ca intentioneaza, in cazul in care partidele nu voteaza motiunea, sa aiba consultari in scopul devansarii termenului de majorare a pensiilor, propunere apartinand lui Mircea Geoana si respinsa initial de Guvern.

Motiunea de cenzura depusa de PSD a fost respinsa, obtinand 220 de voturi, cu 12 mai putin decat ar fi fost necesare ca aceasta sa treaca.

Legea de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 a fost initiata de catre PSD si respinsa intr-o prima faza de Guvern, care si-a justificat pozitia prin faptul ca proiectul PSD nu prevedea si sursele de finantarea ale unei astfel de masuri. Ulterior, amenintat cu motiune din partea PSD, Guvernul a ajuns la un compromis pe aceasta tema cu parlamentarii opozitiei, acceptand o majorare a punctului de pensie de la 31% din salariul mediu brut la 37,5%, mai mica decat cea propusa de PSD de 45%.

Dupa ce legea a fost votata de Parlament, presedintele PSD, Mircea Geoana, a venit cu ideea devansarii termenului pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. Premierul Tariceanu a ironizat solicitarea lui Geoana si a declarat categoric ca majorarea se va face cu 1 ianuarie 2008, intrucat nu exista bani la buget pentru o crestere in avans.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: