BCE se asteapta ca bancile sa inaspreasca conditiile pentru obtinerea creditelor

Data publicarii: 05-10-2007 | International

In pragul crizei creditelor, bancile din zona euro au inasprit standardele pentru obtinerea imprumuturilor si urmeaza sa le inaspreasca si mai mult in urmatoarele trei luni, s-a aratat vineri intr-un studiu efectuat de Banca Centrala Europeana, informeaza Reuters.

Studiul efectuat de Banca Centrala Europeana pentru al treilea trimestru arata ca imprumuturile catre marile companii destinate fuziunilor si achizitiilor, precum si restructurarile din corporatii au fost afectate in principal de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii.

"In al patrulea trimestru al lui 2007 bancile se asteapta la noi inaspriri privind acordarea de credite catre companii", s-a mai afirmat in studiu.

Bancile au raportat de asemenea ca accesul catre sistemul de finantari destinat companiilor a fost ingreunat in ultimele trei luni, asteptandu-se ca acest lucru sa continue.

Clientii casnici vor intampina si ei dificultati in obtinerea de imprumuturi ipotecare.

"In ultimul semestru din 2007, bancile se asteapta la o ingreunare a procesului de obtinere a creditelor de catre clientii casnici ce doresc sa achizitioneze imobile. Mai mult, bancile se asteapta ca cererea neta sa ramana la un nivel negativ in perioada care urmeaza".

Studiul, ce ofera detalii despre modul in care conditiile de obtinere a creditelor au fost afectate de turbulentele de pe piata financiara din ultimele sase saptamani, a fost analizat joi de catre presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

NewsIn