Miturile despre bani iti pot goli conturile

Data publicarii: 06-10-2007 | Finante-Banci

Majoritatea cliseelor transmise prin viu grai despre ce este mai bine sa faci cu banii te pot duce, de cele mai multe ori, la imputinarea sau chiar la pierderea lor, noteaza Evenimentul Zilei. Exista oameni pentru care proverbele si miturile legate de bani sunt la fel de credibile precum textul Bibliei. Multe dintre aceste maxime care circula perpetuate prin viu grai mai degraba imputineaza banii decat ii sporesc.

Publicatia britanica "Daily Telegraph" a selectat cele mai populare pareri preconcepute si mituri false legate de bani. Acestea, in loc sa le umple buzunarele oamenilor, de cele mai multe ori, le usureaza.

Voi incepe sa economisesc atunci cand voi avea bani destui. Probabil aceasta este expresia cu care se consoleaza multi dintre noi. Adevarul este ca nu este niciodata prea devreme sa pui ceva deoparte.

Cu cat incepi mai devreme, cu atat banii vor avea mai mult timp sa "lucreze" si, in cele din urma, sa sporeasca. Instrumente bune pentru asa ceva sunt fie depozitele bancare, fie fondurile mutuale. Tinutul banilor "la saltea" nu trebuie sa fie solutia aleasa.

Sunt prea tanar pentru a ma gandi la o pensie. Un studiu realizat de Banca HSBC a scos la iveala faptul ca majoritatea oamenilor se gandesc sa inceapa sa economiseasca pentru o pensie dupa 35 de ani.

Numai 10 procente dintre cei cu o varsta cuprinsa 16 si 24 de ani si 50 de procente dintre cei cu varsta intre 25 si 34 de ani economisesc prin intermediul unui fond de pensii. Restul se gandesc ca sunt prea tineri. Cu toate acestea, cu cat cotizezi mai de tanar, cu atat pensia va fi mai mare la batranete.

Poti prevedea evolutia pietei de capital. Sunt multi cei care cred ca pe Bursa poti prevedea un moment favorabil si in scurt timp devii bogat. Poti avea norocul ca lucrurile sa decurga chiar asa, dar mai exista alte doua situatii posibile: fie pierzi multi bani deoarece te-ai inselat, si momentul a fost gresit ales, fie castigi destul de mult, dar te retragi inainte sa castigi enorm.

Warren Buffet, probabil cel mai mare investitor din toate timpurile, crede ca adevaratii investitori sunt cei care plaseaza bani pe termen lung si foarte lung. Restul sunt speculatori sau "cartofori" ai Bursei.

Cumparand in perioadele de reduceri economisesti bani. Studiile au aratat ca, de obicei, in perioadele de reduceri, oamenii cumpara lucruri care nu le sunt neaparat si imediat necesare. Pretul redus la jumatate este de obicei foarte tentant pentru multi, insa cumparand un lucru care nu este neaparat necesar, nu economisesti bani, ci ii irosesti.

Investitia in actiuni este cea mai buna cale de a avea randamente peste rata inflatiei. De cele mai multe ori, aceasta ipoteza este adevarata. In tarile cu economii mature, actiunile au randamente anuale care depasesc clar rata inflatiei, care oricum este redusa, astfel ca investitorii se aleg cu castiguri de pe urma plasamentelor. Exista insa si cazuri in care anumite titluri listate au fie performante sub rata inflatiei, fie scad perioade foarte lungi de timp.

Sunt prea tanar pentru a-mi face o asigurare de viata. Sigur ca multi oameni sunt tineri, dar la fel de adevarat este ca nu sunt nemuritori. Mai mult, atata vreme cat exista cineva care depinde de tine financiar, o sotie sau un copil, ai nevoie neaparat de asigurare de viata, pentru cazul in care patesti ceva.

Pensia mea ii va ramane sotiei atunci cand mor. In general, daca investiti la un fond de pensii si muriti inainte sa apucati sa va bucurati de pensie, banii respectivi le sunt redirectionati rudelor celor mai apropiate. Exista insa si cazuri in care aceste clauze nu sunt trecute in acte. Astfel, cel mai bine este ca atunci cand va hotarati sa cotizati la un anumit fond de pensii sau mecanism de economisire, sa aveti grija sa existe o astfel de clauza.

Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro: