Romania, avertizata cu activarea clauzei de salvgardare pentru agricultura

Data publicarii: 08-10-2007 | Economie

Presedintele grupului parlamentar PPE-DE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat sambata, la Timisoara, ca exista riscul activarii clauzei de salvgardare in agricultura, pentru Romania, din cauza "derapajelor" din sistemul de plati.

El a atras atentia Guvernului de la Bucuresti ca nu face nimic pentru a preveni aceasta situatie si nici macar nu raspunde intrebarilor adresate de Comisia Europeana pentru agricultura.

"In raportul Comisiei, din iunie 2007, Romania a fost criticata din pricina derapajelor din sistemul de plati din agricultura. Romania are niste probleme in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor alocate pentru agricultura si in ceea ce priveste calitatea sistemului de identificare a parcelelor. Daca nu sunt luate masuri adecvate, Comisia ar putea sa activeze clauza de salvgardare in acest domeniu. Agricultorii romani ar putea pierde 25% din fondurile europene din simplul motiv ca autoritatile nu-si fac datoria asa cum s-ar cuveni. Nu este o amenintare, ci o avertizare, ca exista riscul activarii clauzei de salvgardare in agricultura, atat timp cat fondurile europene nu ajung unde trebuie. In plus, planul operational sectorial in agricultura si dezvoltare rurala nu a fost inca aprobat si nici, din cate stiu eu, nu este prevazut nimic semnificativ in acest sens, pana la inceputul anului viitor. Guvernul Romaniei nici macar nu raspunde la intrebarile formulate de Comisia Europeana pentru agricultura. Toate acestea nu fac decat sa demonstreze faptul ca autoritatile nu isi dau suficient interesul fata de un domeniu vital pentru Romania. In aceste conditii, este de datoria nostra, ca grup politic si ca reprezentanti ai cetatenilor, sa atragem atentia si sa facem presiuni asupra autoritatilor pentru ca aceste probleme sa-si gaseasca o rezolvare adecvata", a declarat Joseph Daul, presedintele grupului parlamentar PPE-DE, din Parlamentul European.

Joseph Daul a fost prezent la Timisoara la invitatia Partidului Democrat, membru al PPE, pentru lansarea candidatilor democrati in vederea alegerilor europarlamentare din 25 noiembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: