Ministrii europeni de finante au pareri diferite despre aprecierea euro
Data publicarii: 08-10-2007 | InternationalMinistrul german de finante, Peer Steinbrueck, a parut sa puna sub semnul intrebarii luni perspectivele unei reactii comune a tarilor din zona euro cu privire la aprecierea euro, declarand ca prefera cursul de schimb actual al monedei europene, relateaza Reuters.
Peer Steinbrueck a aratat clar ca are o parere diferita de Franta si de alti omologi care cer un euro mai slab, cand a ajuns la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro al carei scop este de a incerca sa obtina o abordare comuna la reuniunea de la sfarsitul saptamanii trecute a natiunilor dezvoltate membre ale G7.
"Prefer ca euro sa se aprecieze", a declarat oficialul german, care a adaugat ca "imi plac banii in numerar si euro tare", mai scrie Reuters.
Franta a avut cele mai multe solicitari pentru o actiune la nivel international care sa tempereze aprecierea euro si sa intareasca dolarul, yenul si yuanul chinezesc, pentru a ajuta exportatorii europeni care concureaza cu firme americane si asiatice.
Negocierile vor arata in ce masura oficialii isi mentin parerea ca aprecierea euro scapa de sub control si cat sunt de hotarati sa-si sustina opiniile in fata grupului G7 al puterilor industrializate, in conditiile in care Statele Unite ale Americii si Japonia nu au motive sa actioneze in acest sens.
"Luni seara va fi momentul important", a spus un oficial francez, inainte de reuniunea de la Luxemburg, la care va participa si seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
"Daca europenii sunt uniti referitor la aceasta chestiune, in ceea ce priveste comunicarea si nevoia de actiune, Trichet va avea o pozitie mult mai tare cand va merge la Washington", a mai spus oficialul francez.
Cele mai mari trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt membre ale grupului G7. Ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor membre G7 se vor reuni la sfarsitul acestei luni la Washington.
Franta si Italia s-au plans in legatura cu recenta intarire a euro, dar Germania, cel mai mare exportator din lume, a transmis semnale contradictorii si isi va preciza pozitia la negocierile de luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România