Ministrii europeni de finante au pareri diferite despre aprecierea euro

Data publicarii: 08-10-2007 | International

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a parut sa puna sub semnul intrebarii luni perspectivele unei reactii comune a tarilor din zona euro cu privire la aprecierea euro, declarand ca prefera cursul de schimb actual al monedei europene, relateaza Reuters.

Peer Steinbrueck a aratat clar ca are o parere diferita de Franta si de alti omologi care cer un euro mai slab, cand a ajuns la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro al carei scop este de a incerca sa obtina o abordare comuna la reuniunea de la sfarsitul saptamanii trecute a natiunilor dezvoltate membre ale G7.

"Prefer ca euro sa se aprecieze", a declarat oficialul german, care a adaugat ca "imi plac banii in numerar si euro tare", mai scrie Reuters.

Franta a avut cele mai multe solicitari pentru o actiune la nivel international care sa tempereze aprecierea euro si sa intareasca dolarul, yenul si yuanul chinezesc, pentru a ajuta exportatorii europeni care concureaza cu firme americane si asiatice.

Peer Steinbrueck

Negocierile vor arata in ce masura oficialii isi mentin parerea ca aprecierea euro scapa de sub control si cat sunt de hotarati sa-si sustina opiniile in fata grupului G7 al puterilor industrializate, in conditiile in care Statele Unite ale Americii si Japonia nu au motive sa actioneze in acest sens.

"Luni seara va fi momentul important", a spus un oficial francez, inainte de reuniunea de la Luxemburg, la care va participa si seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Daca europenii sunt uniti referitor la aceasta chestiune, in ceea ce priveste comunicarea si nevoia de actiune, Trichet va avea o pozitie mult mai tare cand va merge la Washington", a mai spus oficialul francez.

Cele mai mari trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt membre ale grupului G7. Ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor membre G7 se vor reuni la sfarsitul acestei luni la Washington.

Franta si Italia s-au plans in legatura cu recenta intarire a euro, dar Germania, cel mai mare exportator din lume, a transmis semnale contradictorii si isi va preciza pozitia la negocierile de luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: