40 la suta dintre est-europeni prefera sa lucreze pe cont propriu

Data publicarii: 10-10-2007 | HR/Cariere

Cetatenii din cele 10 state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sunt mai aproape de Statele Unite ale Americii decat ''vechea Europa'' in ce priveste atitudinea lor fata de anteprenoriat, releva ultimul Eurobarometru, citat de Rompres.

Locuitorii din vechile state membre ale UE par ca prefera sa lucreze pentru cineva decat sa fie ei acel cineva pentru care lucreaza, in timp ce numai 28 % prefera sa fie propriul lor stapan. Circa 40 % dintre cetatenii din noile state membre ale UE gasesc ideea atractiva, comparativ cu 42 % dintre cetatenii americani, indica sondajul.

Dintre persoanele tinere, cetatenii din noile state membre ale UE sunt chiar mai dornici decat omologii lor din SUA in ce priveste demararea unei afaceri: 62 % dintre ''noii'' europeni sunt in favoarea acestei idei, comparativ cu 57 % in SUA si 51 % in general in cadrul UE. Cele doua noi state, Bulgaria si Romania nu au fost incluse in sondajul Eurobarometru.

Saraci, dar plini de idei

Cetatenii din vechile state membre ale UE, indeosebi Germania, se gandesc mult pana sa inceapa o afacere, multi dintre ei luand in calcul riscurile, preferand salariul lunar regulat si avantajele sigurantei locului de munca, oferite multor functionari si celor angajati de mult timp. Cei care traiesc in noile state membre ale UE sunt mai putin instariti decat cei din tarile care sunt membre ale UE de mult timp, majoritatea dintre ei fiind marcati dupa aderare de cresterea economica brusca, scaderea somajului si nivelul de consum crescand.Entuziasmul pentru piata libera este manifestat in mod clar in sondajul Eurobarometru, noile state fiind mult mai pro-antrepenoriat decat vechile sate.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: