Creditul cu dobanda fixa poate fi o capcana

Data publicarii: 10-10-2007 | Finante-Banci

Credit cu dobanda fixa! Suna bine, dar un astfel de anunt poate ascunde cheltuieli pe care o persoana fara prea multe cunostinte in domeniul bancar nu le ia in calcul. In realitate, dupa o perioada, ratele pot creste cu pana la 30%, spun analistii bancari. De aceea, ei atrag atentia celor care sunt pe punctul de a contracta un credit sa isi faca bine calculele inainte.

Pentru a nu cadea in capcanele bancilor, cititi cu atentie contractul de credit inainte de a-l semna. Asta ca sa nu va treziti ca dupa un an de zile dobanda se modifica pentru ca in primele 12 luni a fost promotionala. Sau, mai rau, sa va treziti ca majoreaza dobanzile pentru ca le-au crescut costurile.

"Exista banci care ofera dobanda fixa sase luni, un an, doi ani de zile, in general nu sunt perioade lungi", spune Adrian Chira, director executiv Bancpost.

In cazul unui credit de 50.0000 de euro contractat pe 30 de ani, la o dobanda fixa de 5.9%, rata este de 300 de euro in primii ani. Apoi aceasta poate creste cu aproximativ 80 de euro.

Dobanzile fixe sunt in general mai mici decat dobazile variabile, cu aproximativ doua puncte procentuale, dar asta nu inseamna neaparat ca in final platiti mai putin, spun spcialistii.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: