Inflamarea preturilor ''garanteaza'' inasprirea politicii monetare a BNR

Data publicarii: 10-10-2007 | Finante-Banci

Accentuarea inflatiei in septembrie pana la 6% pune Banca Nationala a Romaniei (BNR) - institutia responsabila cu mentinerea preturilor sub control - sub presiune pentru a lua masuri de combatere a inflatiei, ceea ce garanteaza inasprirea politicii monetare, arata un raport Danske Bank de miercuri.

Inflatia anuala a sarit in septembrie la 6,03%, de la 4,96% in august, mult peste estimarile analistilor.

"Datele publicate astazi privind inflatia in Romania confirma tendinta de accelerare dramatica a inflatiei pe care o putem observa in toata regiunea sud-est europeana, mai ales in tara vecina, Bulgaria, dar si in tarile baltice, ceea ce indica necesitatea adoptarii urgente a unor masuri pentru a readuce inflatia sub control", a spus analistul Danske Bank pentru piete emergente, Lars Christensen.

Analistii bancii daneze considera ca inflatia va "sari" din tinta anuntata de BNR pentru acest an, de 4% plus sau minul 1%, estimand ca preturile de consum vor avea o crestere anuala cuprinsa intre 5,2 si 5,8% in decembrie 2007. Pentru 2008, analistii Danske Bank anticipeaza ca inflatia anuala va fi cuprinsa, la finalul anului, intre 5,5 si 6%. "Astfel, o inasprire a politicii monetare este in mod evident garantata", a mentionat Christensen.

Inflatia anuala a urcat in septembrie la 6,03%, cu 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru acest an, arata datele publicate in cursul diminetii de Statistica. Inflatia lunara a fost in septembrie de 1,08%, amplificata de cresterea preturilor la alimente (cu 1,94% in medie) si de scumpirea tarifelor la servicii (cu 1,42%).

Dupa publicarea datelor privind inflatia din septembrie, leul a castigat doi bani in doua ore fata de moneda europeana pana la 3,33 lei/euro, jucatorii din piata vazand o probabilitate ridicata de crestere a dobanzii cheie a bancii centrale la urmatoarea sedinta de politica monetara, ceea ce ar face mai atractive plasamentele pe leu, potrivit dealerilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: