10 euro este pretul corect pentru o actiune BCR

Data publicarii: 11-10-2007 | Finante-Banci

Specialistii SSIF Intercapital Invest au ajuns la concluzia ca aceasta ar fi valoarea la care ar putea fi cotata o actiune BCR la Bursa de Valori Bucuresti, noteaza Cotidianul. Cotarea BCR la bursa in 2008 este o mare afacere pentru cei care detin actiuni la aceasta banca. De aceea multi se intreaba care este pretul corect pentru o actiune BCR la BVB. Specialistii SSIF Intercapital Invest au incercat sa gaseasca un raspuns pornind de la diferite metode de calcul.

Prima metoda ia in considerare media P/E inregistrata de doua dintre cele trei banci listate la BVB, respectiv Banca Transilvania si BRD. Aceasta medie este, in acest moment, de 32,47. Indicele P/E exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS). Desigur, valoarea este teoretica - nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru investitori. Concluzia este evidenta: cu cit perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atit investitia este mai eficienta.

Utilizind profitul net al BCR de la finalul anului 2006, valoarea cistigului/actiune pentru BCR este de 1,0913 lei/actiune. Extrapolind media P/E obtinuta pentru bancile listate si presupunind un scenariu de listare a BCR, atunci o actiune BCR ar fi de 10,51 euro, iar valoarea bancii s-ar ridica la 8.327,97 milioane de euro.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: