Romanii sunt despagubiti pentru intarzierea trenurilor internationale

Data publicarii: 12-10-2007 | Turism

Romanii care calatoresc cu trenul pe rutele internationale vor primi, din octombrie, despagubiri de 20% din pretul total al biletului in cazul unor intarzieri mai mari de o ora, iar compensatia va fi acordata sub forma unor bonuri valorice in trei luni.

Reprezentantii CFR Calatori au declarat, vineri, ca despagubirile sunt acordate incepand cu 1 octombrie, pentru intarzierile mai mari de 60 de minute pentru un tren international de zi si de 120 minute pentru un tren international de noapte.

Astfel, se vor acorda compensatii in bonuri de calatorie reprezentand 20% din valoarea totala a biletului, tarif care include suplimentul si rezervarea biletului. Bonul de calatorie va avea o valabilitate de un an de la data emiterii, va fi nominal si va fi completat in lei, dar va putea fi folosit numai pentru rutele internationale. Compensatiile se acorda daca pretul total al biletului a fost mai mare de 50 euro si calatoria a avut loc pe teritoriul Uniunii Europene, Norvegia sau Elvetia. De asemenea, CFR Calatori va elibera bonurile doar daca pasagerul nu a beneficiat de despagubiri pentru cheltuielile de cazare sau taxi.

Cererile pentru acordarea despagubirilor vor putea fi depuse in termen de doua luni de la data terminarii calatoriei. Pasagerii se vor adresa CFR Calatori in cazul in care biletul a fost eliberat de unul din punctele de vanzare ale companiei si transportatorului feroviar in cazul in care este vorba de o alta companie. Cererile vor fi rezolvate in termen de trei luni, iar in maxim patru saptamani de la depunerea solicitarilor CFR Calatori va trimite un prim raspuns.

Pe lista  celor peste 40 de companii straine carora romanii le pot cere despagubiri in cazul intarzierii trenurilor care circula pe rute internationale se numara Artesia Italia, MAV Ungaria, SNCF Franta, SNCB Belgia, SNCB Luxemburg, OSE Grecia, OBB Austria si RENFE Spania. Formularele pentru obtinerea compensatiilor sunt disponibile in 70 de gari din Romania printre acestea numarandu-se Bucuresti Nord, Ploiesti, Sinaia, Craiova, Arad, Deva, Timisoara, Cluj Napoca, Oradea, Alba Iulia, Brasov, Predeal, Sibiu, Sihisoara, Galati, Iasi si Constanta.

Parlamentul European a aprobat la sfarsitul lunii septembrie un acord privind acordarea de compensatii, din 2009, in cazul trenurilor care intarzie atat pe rutele internationale, cat si pe cele interne. Compensarea va fi de 25% din pretul biletului (clasa a II-a) pentru o intarziere de 60 minute sau mai mult si de 50% pentru o intarziere de 120 minute sau mai mult.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: