Rompetrol risca 10% din cifra de afaceri

Data publicarii: 13-10-2007 | Afaceri

Rompetrol Group risca o amenda de 10% din cifra de afaceri daca implementeaza tranzactia cu KazMunaiGaz, fara ca aceasta sa fie aprobata de Comisia Europeana (CE), potrivit The Money Channel. Conform regulilor CE, Uniunea Europeana poate sanctiona cu 10% din cifra de afaceri, orice companie care nu urmeaza procedurile stabilite. Astfel, KazMunaiGaz nu are dreptul sa determine strategia sau comportamentul concurential al Rompetrol, pana cand tranzactia nu este aprobata de CE.

Avocat asociat senior al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Carmen Peli, a declarat ca Rompetrol nu poate fi dirijat de KazMunaiGaz "pana cand nu se preia aceasta tranzactie." Aceasta a adaugat ca firma kazaha nu poate avea membri in Consiliul de conducere al companiei, nu poate sa stabileasca bugetul pe venituri si cheltuieli, planul de afaceri sau de investitii.

Procentul de 10% din cifra de afaceri a Rompetrol, pe primele sase luni, inseamna 270 milioane de dolari, de zece ori mai mult decat profitul pe primele sase luni.

Comisia Europeana are la dispozitie 25 de zile pentru a decide daca va autoriza tranzactia sau nu, iar in cazul in care vor fi depistate nereguli, procedurile de investigatie ar putea dura 90 de zile. Reprezentantii Rompetrol Group au declarat ca procesul de notificare formala a Bruxelles-ului a inceput deja. "Tot ce putem spune este ca nu avem niciun motiv sa ne asteptam ca autoritatile UE, de competenta carora este acest caz, sa nu aprobe tranzactia in conformitate cu practica uzuala pentru astfel de cazuri" au declarat acestia. Autoritatile de concurenta de la Breuxelles au declarat ca nu au primit nicio notificare din partea Rompetrol Group dupa tranzactia cu KazMunaiGaz.

La sfarsitul lunii august, 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV au fost preluate in urma unei tranzactii, de catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat recent ca nu se asteapta ca finalizarea tranzatiei Rompetrol - KazMunayGaz sa intampine dificultati din partea autoritatilor de concurenta de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, atata timp cat actionarii si managementul sunt de acord cu termenii tranzactiei si avand in vedere faptul ca KazMunayGaz are un bun renume, relatia dintre cele doua companii va fi benefica pentru ambele parti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: