Cum pacalesti gripa

Data publicarii: 16-10-2007 | Lifestyle

Vaccineaza-te, evita spatiile aglomerate, aeriseste-ti camera si fa miscare zilnic. Vaccinarea este cea mai buna metoda de a te apara impotriva gripei, insa medicii te avertizeaza ca nu este eficienta 100%. O eventuala imunizare cu medicamente sau produse naturiste ajuta si mai putin. Asta pentru ca receptivitatea umana la acest virus, unul dintre cei mai periculosi, este foarte mare, noteaza Evenimentul Zilei.

Gripa s-ar putea sa te ocoleasca, totusi, daca ai o imunitate buna, castigata in timp printr-o alimentatie bogata in fructe si legume si prin miscare zilnica. Pentru a reduce riscul contaminarii, evita pe cat posibil spatiile aglomerate si aeriseste-ti camera mai des, pentru ca lumina naturala ucide microbii.

Se ia prin stranut si vorbit

De regula, virusul gripei circula incepand cu luna decembrie pana in luna februarie. "Pentru ca se transmite prin aer (stranut, vorbit), evita pe cat posibil spatiile aglomerate, unde exista riscul sa fie persoane deja infectate (hipermarketuri, sali de cinema sau teatru, restaurante, etc.).


Vaccineaza-te!

O persoana care a luat virusul este contagioasa cu o zi-doua inainte de a avea simptome, astfel ca este greu sa eviti persoanele deja contaminate", spune Sorin Petrea, medic infectionist la Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti.

Ca masuri suplimentare, obisnuieste-te sa te speli mai des pe maini si sa ai o igiena mai stricta. Mai ales pe cel mic invata-l sa se spele pe maini cum vine de la scoala si de fiecare data cand mananca. Poate ajuta si o masca textila pe fata, dar numai pentru o jumatate de ora.

"Dupa aproximativ 30 de minute masca se impregneaza cu microorganisme si pe o parte si pe cealalta", adauga Sorin Petrea.

La primele semne ca ai luat virusul (dureri musculare, febra peste 38 de grade C si o stare generala proasta), evita sa stai prea aproape de persoanele cu care intri in contact. Stranuta numai intr-o batista de hartie pe care o arunci imediat si stai acasa cel putin doua-trei zile. Altfel, risti sa ii contaminezi pe ceilalti la prima strangere de mana.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: