Parlamentarii au eliminat obligatia avizarii declaratiei fiscale de catre consultant

Data publicarii: 18-10-2007 | Finante-Banci

Prevederea din ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, potrivit careia declaratiile fiscale anuale pe profit ale firmelor ar fi trebuit certificate de un consultant fiscal, din 2008, a fost eliminata in Parlament, informeaza miercuri Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

"In comisiile reunite de buget, finante si industrii a fost discutata ordonanta 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale si a fost eliminata prevederea conform careia se instituia obligativitatea vizarii formularului 101 de catre un consultant fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2008", se arata in comunicatul ANAF.

Potrivit aceluiasi comunicat, presedintele ANAF, Daniel Chitoiu a fost de acord cu propunerea comisiilor parlamentare de a elimina aceasta prevedere.

Modificarile aduse de guvern Codului de procedura fiscala prevad ca declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice ar fi trebuit sa fie certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea. Prevederea viza declaratia 101 privind impozitul pe profit.

"Scopul principal al acestei reglementari a fost, pe de o parte, de a diminua erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, evitandu-se in acest caz depunerea ulterioara a unor declaratii fiscale rectificative, precum si de a-i proteja pe contribuabili de eventuale sanctiuni (majorari de intarziere, amenzi contraventionale), in caz de completare eronata a declaratiei sau de neindeplinire la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege", au explicat, la momentul aprobarii ordonantei, reprezentantii ANAF.

"Pe de alta parte, s-a avut in vedere reducerea pentru organele fiscale a cheltuielilor de administrare, in situatia in care se constata eventuale neconcordante ale informatiilor inscrise in declaratie sau in situatia depunerii mai multor declaratii rectificative", au mai aratat oficialii ANAF.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara anului 2006. Din 2006 pana in prezent, consultanta fiscala a fost organizata ca activitate profesionala reprezentata de Camera consultantilor fiscali si au fost sustinute sesiuni de examinare pentru atestarea calitatii de consultant fiscal. In urma sesiunilor de examinare, in jur de 3.500 de persoane au dobandit dreptul de a profesa consultanta fiscala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: