Creditul ipotecar, mai rentabil decat plata chiriei

Data publicarii: 18-10-2007 | Imobiliare

Cei care vor sa inchirieze o locuinta ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca acest pas. Analistii imobiliari spun ca nivelul chiriilor a crescut atat de mult, incat este mai avantajos sa-ti cumperi casa prin credit ipotecar. Un calcul simplu arata ca in unele cazuri, rata lunara la banca este mai mica decat chiria platita pentru aceeasi casa.

Analistii de pe piata imobiliara spun ca majorarea chiriilor a fost determinata, in principal, de inceperea anului universitar.

"Chiriile putem spune ca au crescut pe anumite segmente si cu 50%. Cele mai vizate cartiere referitor la acest lucru sunt cele care au un acces facil catre centru si ma refer aici la mijloacele de transport in comun, metrou", a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar.

De exemplu, chiria pentru un apartament cu doua camere in Militari este in prezent de 450-500 de euro pe luna. Daca locuinta ar fi insa cumparata, persoana respectiva ar plati o rata lunara de doar 400 de euro pentru un credit ipotecar contractat pe 30 de ani. Cei care vor sa achizitionaze casa respectiva trebuie insa sa ia in calcul conditiile bancilor.

Astfel, pentru contractarea unui credit imobiliar sau ipotecar, valoarea veniturilor trebuie sa fie mai mare de 3.000 de ron, iar solicitantii trebuie sa se pregateasca si cu un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: