Analisti: Guvernul ar putea creste cota unica sau TVA

Data publicarii: 18-10-2007 | Economie

2008 va fi anul scumpirilor, avertizeaza analistii economici. Ei cred ca vom avea parte de scumpiri in lant, de cresteri de dobanzi pentru credite, dar si de o posibila majorare a principalelor taxe si impozite. Toate acestea, daca tinta de inflatie va fi ratata in 2007, sustin analistii economici. Analistii economici sunt convinsi ca tinta de inflatie de patru procente va fi ratata in acest an. Asta din cauza cresterilor de preturi din ultimele luni. Ultimele cifre arata deja o depasire a tintei de inflatie cu un procent.

"Ratarea tinetei de inflatie inseamna cresterea preturilor mai mult decat cea tintita, decat cea dorita. Ce inseamna asta? Cresc preturile", a declarat analistul economic Radu Soviani.

"Cand vad salariatii ca produsele s-au scumpit, cer lefuri mai mari fiindca patronul are de unde. Asta duce la un surplus de bani in circulatie, teoretic la o refacere a puterii de cumparare. Dar nu este asa. Eu cumparand produse, cererea fiind mare, iar oefrta mica, duc preturile tot in inflatie", a mai subliniat acesta.

Analistii cred ca romanii vor avea parte si de alte vesti proaste, fiindca BNR si Guvernul vor trebui sa ia masuri pentru a impiedica cresterea preturilor.

"Sunt conditii pentru cresterea dobanzilor la credite", a tinut sa precizeze si analistul financiar Bogdan Baltazar.

"Toate acestea ne pot duce cu gandul la o scadere a raitingului de tara, ceea ce firesc va insemna o scadere a atractivitatii pentru investitorii straini", a adaugat si analistul economic GEA, Liviu Voinea.

Specialistii cred ca Guvernul este principalul vinovat pentru aceasta situatie.

In ciuda semnalelor de alarma trase de specialisti, BNR si Guvernul nu s-au aratat insa ingrijorate de ratarea tinei de inflatie.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: