Angajatii pot sa-si cumpere ochelari pe banii patronului

Data publicarii: 19-10-2007 | HR/Cariere

Chiar daca se stie ca acolo unde-i lege nu-i tocmeala, la noi nu prea functioneaza acest aspect atata vreme cat exact cei care emit aceste legi le incalca fara nicio jena. Totusi, integrarea europeana a determinat autoritatile sa elaboreze legi pentru protejarea salariatilor. Spunem asta deoarece majoritatea sefilor institutiilor statului nici macar nu stiu de existenta unei Hotarari de Guvern prin care angajatorii sunt obligati inca de la data de 1 octombrie a anului trecut sa asigure salariatilor care petrec timp indelungat in fata calculatoarelor, gratuit, ochelari pentru corectia vederii si sa asigure acestora un program astfel incat sa beneficieze de un interval de pauza. Pe de alta parte, trebuie sa se asigure gratuit si un control oftalmologic periodic.

Conform Hotararii de Guvern 1028 din august 2006, protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate.

Aceeasi lege prevede ca angajatorii sunt obligati sa acorde salariatilor, gratuit, ochelari pentru corectia vederii, sa asigure alte echipamente individuale de protectie necesare activitatii si sa planifice programul angajatului, astfel incat acesta sa beneficieze de un interval de pauza corespunzator. Ministerul Muncii a emis aceasta hotarare dupa ce a preluat directivele europene in domeniul asigurarii sanatatii si securitatii lucratorilor. Specialistii din domeniu spun ca s-a elaborat aceasta lege dupa ce in ultimii ani, salariatii ce lucrau la patroni, mai ales ca in cea mai mare parte a cazurilor acestia nu aveau constituite organizatii sindicale, erau privati de anumite drepturi, care, desi se regasesc in Codul Muncii, nu se aplicau.

Angajatorii sunt nevoiti sa acorde salariatilor care lucreaza mult in fata computerului sau la diverse masini, precum cele de cusut, brodat, si care au probleme cu vederea, ochelari gratuit, precum si consultatii medicale gratuite la oftalmolog. De asemenea, vor deveni obligatorii echipamentele de protectie pe care le va acorda firma in functie de specificul muncii depuse. In plus, in industria extractiva sau in cea de foraj de adancime, angajatorii trebuie sa prevada special conditii de evacuare si sa fie dotati cu echipe de salvare menite a scoate angajatii surprinsi in subteran.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: