Un savant de Nobel sustine ca rasa este cea care determina inteligenta

Data publicarii: 20-10-2007 | Lifestyle

Un savant american - castigator al premiului Nobel pentru medicina - a declansat o imensa controversa, intai in Marea Britanie si apoi in intreaga lume, dupa ce a apreciat ca inteligenta este determinata de rasa din care facem parte, noteaza Gandul.

James Watson, cel care a descoperit existenta a doua lanturi ADN, a declarat pentru mai multe cotidiane britanice ca ideea ca toti am avea putere egala de a rationa "este o iluzie". Mai mult, scrie el si intr-o carte, "nu exista nicio ratiune sufiecient de puternica pentru a crede despre capacitatile intelectuale ale unor oameni separati geografic in evolutia lor ca sunt identice".

Pana aici, venerabilul savant nu ar fi putut fi tras la raspundere. Insa el a continuat, spunand despre Africa, ca "toate politicile noastre sociale se bazeaza pe faptul ca inteligenta lor (n.r. a rasei negre) ar fi egala cu a noastra.

Ei bine, testele, studiile arata ca nu e tocmai asa". Tot Watson este cel care a declarat pentru The Sunday Times, ca "oamenii nu ar trebui sa discrimineze luand in considerare culoarea . Exista multi oameni de culoare care sunt talentati, dar nu-I promovati atunci cand au esuat la niveluri inferioare". La cateva ore dupa declaratii, acuzatiile au inceput sa curga: chiar si primarul Londrei, Ken Livingstone, a condamnat vederile lui Watson, explicand ca ele "nu sunt binevenite in Londra".

Din cauza controverselor starnite de vorbele sale, savantul si-a anulat toate conferintele pentru care venise si a plecat inapoi spre Statele Unite. Aici l-a asteptat insa o alta surpriza : prestigiosul laborator unde lucra, Cold Spring Harbor Laboratory a anuntat ca renunta sla serviciile sale, deoarece comentariile facute la adresa africanilor au fost "jignitoare si incorecte din punct de vedere stiintific".

Gandul