Basescu convoaca referendumul pentru uninominal odata cu euroalegerile

Data publicarii: 24-10-2007 | Politica

Presedintele Basescu a semnat decretul de convocare a referendumului pentru introducerea la urmatoarele alegeri parlamentare a votului uninominal, data nefiind precizata,dar simultana cu euroscrutinul, iar formula de vot- toti parlamentarii sa fie alesi in circumspcriptii uninominale in doua tururi.

Seful statului a semnat, marti seara, in jurul orei 18.30, decretul de convocare a referendumului pentru votul uninominal. La primul articol, decretul spune ca "poporul roman este chemat sa-si exprime vointa cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei, incepand cu primele alegeri parlamentare ce vor fi organizate".

De asemenea, intrebarea referendumului, care la aceasta ctegorie de plebiscit este stabilita de seful statului, contine urmatoarea formula : "Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare: ,,Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?''"

Decretul semnat de seful statului prevede ca data de desfasurare a referendumului va fi cea a desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European, care vor fi organizate in anul 2007.
 
Decretul nu mentioneaza o data anume de desfasurare a referendumului pentru ca este pe traseul legislativ, pentru promulgare, o modificare a acestei legi care prevede ca, in cazul in care seful statului convoaca referendum odata cu alegerile, scrutinul electoral sa poata fi amanat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: