Liceul ar putea incepe din clasa a X-a

Data publicarii: 24-10-2007 | Educatie

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului lanseaza miercuri spre dezbatere publica pachetul de legi ale educatiei. Principala modificare se refera la structura invatamantului preuniversitar, care prevede introducerea a zece clase obligatorii. Gradinita devine si ea obligatorie de la varsta de trei ani. Invatamantul primar va avea cinci ani, clasa pregatitoare si clasele I - IV, iar gimnaziul se va intinde tot pe cinci ani.

Liceul va incepe in clasa a X-a, si nu intr-a IX-a ca pana acum, si se va incheia in clasa a XII-a sau a XIII-a. Una dintre prevederile noii legi se refera la introducerea criteriului de performanta in scoli, in sensul ca vom vorbi despre scoli bune, care vor beneficia de dotari si conditii, si de scoli slabe, care se vor putea inchide.

Unitatile de invatamant care preiau activele vor putea pastra si profesorii care au avut rezultate bune. In plus, postul de director va putea fi ocupat nu numai de un profesor, ci si de un manager.

Ca o noutate profesorii pot primi un premiu anual egal cu un salariu mediu lunar de baza si un ajutor anual de 100 de euro pentru carti.

Pachetul de legi privind educatia cuprinde trei proiecte, Legea invatamantului scolar, cea a invatamantului superior si Statutul Personalului Didactic. Timp de 30 de zile cei interesati pot propune modificari pe site-ul ministerului Educatiei.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: