Topul celor mai rentabile actiuni in 2007

Data publicarii: 25-10-2007 | Afaceri

Cele mai performante actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2007 au fost, in ordinea cresterii, Kandia Excelent, Impact Developer&Contractor si SSIF Broker Cluj, conform calculelor facute de brokeri, noteaza EVZ.

Daca este sa facem un clasament in functie de lichiditate (n.r. - cat de usor o valoare mobiliara poate fi convertita in numerar, in urma unui act de vanzare sau cumparare, fara ca valoarea acesteia sa fluctueze foarte mult), primele trei locuri sunt ocupate de SIF Oltenia (sif5), SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1). Cel mai lichid emitent, de exemplu, a avut o lichiditate de 1,6 miliarde de lei in acest an.

Daca un titlu nu este lichid nu se poate beneficia de pe urma randamentului sau. Astfel, in topul celor mai performante actiuni am luat in considerare actiuni incluse in indicele BET calculat in functie de cele mai lichide titluri, respectiv, cele cinci societati de investitii financiare (SIF), titluri care se bucura de asemenea de o lichiditate foarte buna.

Insa primele zece actiuni din top ca si crestere se regasesc din meniu si in top 15 actiuni lichide, asa ca se respecta in continuare criteriul de performanta.

Majorarile de capital denatureaza randamentele

"Pe criteriu de crestere nu stiu cum se poate face un top exact, deoarece unele societati listate au avut majorari de capital si atunci calculul este oarecum denaturat", ne-a declarat Iulian Panait,  presedintele KTD Invest. Cu alte cuvinte, dupa majorarea de capital, pretul unei actiuni scade, iar randamentul real este altul decat cel determinat dupa majorare.

In topul EVZ apar pe locurile doi si trei doua companii care si-au majorat capitalul in 2007: Impact Developer&Contractor si SSIF Broker Cluj. Efectuarea majorarilor de capital afecteaza putin rezultatul final al topului.

La Impact cresterea este aceeasi deoarece majorarea s-a facut prin ajustare matematica a pretului actiunilor la pretul initial. In schimb, daca nu ar fi fost majorat capitalul, Broker ar fi ocupat locul doi, cu o crestere mai mare cu aproximativ sase-sapte puncte procentuale fata de cea prezentata in tabel.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: