Romania nu mai indeplineste conditiile de aderare la UE

Data publicarii: 29-10-2007 | Media

Romania si Slovacia nu mai indeplinesc conditiile de aderare la Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia la care a ajuns una dintre cele mai importante publicatii occidentale. Jurnalistii de la cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" vorbesc in cazul Romaniei de o adevarata escaladare a coruptiei la nivel inalt. Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, administratia a erodat seria reformelor din perioada de preaderare.

Coruptia ministrilor este mult mai vizibila in prezent decat in perioada guvernarii Nastase, potrivit corespondentului pentru Europa de Est al ziarului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este considerat unul dintre principalii responsabili pentru aceasta situatie. El este acuzat ca se preocupa de impiedicarea anchetelor impotriva clasei politice in timp ce, la Bruxelles, numarul cazurilor in care Romania incalca regulile Uniunii Europene, sunt in continua crestere. Slovacia este, la randul ei, criticata aspru de jurnalistul german.

"Nu greutatile schimbarii, ci esecul politic, mai ales cel privind politicile sociale, precum si lipsa capacitatii de invatare a elitelor cauzeaza frustrarea, care da apa la moara populistilor. Criza din Est este o criza a elitelor locale. Nu-i va salva nici o fiinta superioara; trebuie sa se salveze singuri din situatia jalnica in care se afla. Asa cum arata azi, nici Slovacia, nici Romania nu indeplinesc criteriile de aderare", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung

Autorul articolului da ca exemplu Polonia, tara care a reusit sa se redreseze prin propriile forte. El sustine ca aceasta este solutia si in cazul Slovaciei si Romaniei.

Antena 3