Ce imprumuturi facem in aceasta iarna?

Data publicarii: 30-10-2007 | Finante-Banci

Fara indoiala ca multi asteapta promotiile dinaintea sarbatorilor pentru a achizitiona bunuri de folosinta indelungata, eventual chiar o masina, sau pentru a petrece o vacanta de vis, costisitoare insa.

Si cum banii au fost mai mereu problema multora, se apeleaza la credite bancare, ca tot este plin de oferte care-ti fac cu ochiul din partea majoritatii bancilor. Cum acestea dau si lei, si euro, si dolari, e greu pentru un novice sa decida care-i varianta optima de imprumut.

Daca prezicerile analistilor financiari se vor confirma, si Banca Nationala va salta dobanda de referinta, dobanzile la lei vor urca, facand creditele ceva mai putin atractive pentru cel care se imprumuta. Or, evolutia din piata valutara asta lasa sa se prefigureze. Leul s-a apreciat luni cu un ban (0,32%) fata de moneda europeana, pana la 3,3402 lei/euro, ca urmare ordinelor de vanzare de euro in schimbul leilor, in asteptarea sedintei de politica monetara de miercuri.

In poll-position par a se afla, cel putin pe termen scurt, tot imprumuturile in dolari americani. Moneda celei mai puternice economii se tot depreciaza, se asteapta chiar o noua coborare a stachetei dobanzii de catre Federal Reserve. Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat in prima parte a zilei de la 1,4390 dolari/euro pana la noi cotatii minime istorice, de 1,4441 dolari/euro. Insa bancile care dau credite in dolari americani se cam imputineaza vizibil. In schimb, moneda comunitara nu pare deranjata nici de declaratiile presedintelui Frantei, nici de inasprirea fiscalitatii in Germania. Oricum, chiar si o stagnare a monedei europene (nu mai punem la socoteala previzionata depreciere a euro ca urmare a interesului crescut al investitorilor pentru plasamente in lei) indreapta atentia romanilor catre euro. Nu de alta, dar dobanzile la credite sunt duble la lei fata de euro! 
 
Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: