Taxa pe autostrada va fi sub zece euro

Data publicarii: 31-10-2007 | Auto

Taxa de autostrada va fi sub zece euro, insa tariful va depinde de perioada de concesiune, valoarea totala a investitiei si posibilitatile utilizatorilor, a declarat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

"Taxa depinde de multi factori, printre acestia numarandu-se perioada de concesiune. Daca se concesioneaza pe 30 de ani, nivelul taxei este mai mic pentru ca, perioada de recuperare fiind mai mare, automat nivelul taxei este mai mic. Depinde in mod firesc si de valoarea totala a investitiei care este greu de evaluat. Trebuie sa te gandesti si la posibilitatile reale pe care le au utilizatorii de a plati", a explicat Ludovic Orban.

Orban este de parere ca valoarea taxei va fi sub zece euro. "Cred ca vor fi sub zece euro. Unul dintre elementele cele mai importante care vor constitui obiectul negocierii va fi nivelul taxei. In mod evident depinde si de exploatarea fluenta, pentru ca exista un princpiu - cu cat ridici taxa, cu atat numarul de utlizatori scade", a adaugat Orban.

Ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat, la sfarsitul lunii septembrie, ca vor fi introduse taxe pe autostrazile care vor fi concesionate, respectiv autostrazile Sibiu-Pitesti, Brasov-Ploiesti, Focsani-Bacau si Targu Mures-Iasi, fiind excluse autostrazile Soarelui si Bucuresti-Pitesti. Astfel, vor fi construite autostrazi prin parteneriat public-privat. Autostrazile vor fi concesionate pe o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, iar costurile pentru autostrazi vor fi suportate de firmele respective care  isi vor recupera banii din colectarea de taxe.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: