Topul celor 100 de genii ale lumii

Data publicarii: 31-10-2007 | Diverse

Osama bin Laden, Nelson Mandela si Sir Paul McCartney nu au aparent nimic in comun. Cei trei se regasesc insa intr-un top al celor 100 de genii ale lumii, in viata, din domeniile stiintei, politicii, artelor si afacerilor. Clasamentul este dominat de americani, 43 la numar. Doar 15 dintre cele 100 de genii sunt femei. Primul loc este impartit de creatorul retelei virtuale, englezul Tim Berners-Lee, si de chimistul elvetian Albert Hofmann, cel care a descoperit calitatile halucinogene ale LSD. Ei sunt urmati de miliardarul si filantropul George Soros. In clasament se afla, pe locul 7, si fizicianul Stephen Hawking, dar si teroristul numarul 1 al lumii, Osama bin Laden, pe locul 43.


Albert Hofmann

Bin Laden este pe aceeasi pozitie cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, si fostul campion mondial la box, Mohammed Ali. Din top nu lipsesc nici artistii sau scriitorii. Sir Paul McCartney se afla pe locul 58, iar David Bowie, pe locul locul 67.

Creatoarea adolescentului vrajitor Harry Potter, JK Rowling, se afla pe locul 83. Ea se afla pe acelasi loc cu Mihail Kalasnikov, creatorul celei mai cunoscute arme automate din lume. Ultima pozitie in acest top este ocupata de regizorul american Quentin Tarantino. Statele Unite domina topul, urmate de Marea Britanie, cu 24 de reprezentanti.

Cele 100 de genii au fost alese in functie de 5 factori - rolul jucat in schimbarea sistemului de viziune asupra lumii, recunoasterea publica, forta intelectului, succesele si importanta culturala.

Topul a fost realizat de compania Creators Synectics, pe baza opiniei exprimate de 600 de britanici.

Topul celor 100 de genii ale lumii

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: