Isarescu: Am ajuns la limita de control a instrumentelor monetare

Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ajuns la limita instrumentelor de politica monetara pe care le foloseste, deoarece in ultimele luni a avut loc un avans rapid al creditelor in valuta, finantate prin marirea datoriei private externe pe termen scurt, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In ultimele trei-patru luni a explodat creditul in valuta. Or, n-are nicio treaba dobanda de politica monetara cu creditul in valuta", a declarat Isarescu, la seminarul "Pietele financiare in Romania Europeana".

El a amintit si de mentinerea unor rezerve minime obligatorii mari, de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta ale bancilor, cele mai mari din Europa, pe care le-a motivat in contextul mentinerii unui consum mai ridicat decat poate economia sa ofere, ceea ce se rasfrange intr-un deficit de cont curent ce ar putea ajunge la 14% in acest an.

Drept urmare, Isarescu a facut apel la mentinerea unui deficit fiscal in limite reduse. "Nu mai este momentul de relaxare fiscala", a spus guvernatorul, care a reluat declaratii mai vechi in care cerea rigoare fiscala. El a argumentat ca, in contextul unui deficit extern mare stimulat de cererea privata, un deficit bugetar semnificativ ar adauga o presiune suplimentara, desi nu el cauzeaza dezechilibrului extern. "Daca deficitul de cont curent ar fi creat de Ministerul de Finante prin deficit bugetar mare, ca in Ungaria, i-am spune direct acest lucru", a declarat Isarescu.

Isarescu a cerut si temperarea cererilor de majorari salariale. "Neven Mates (fost negociator sef al FMI n.r.) spunea inca din 2005, dar nu prea a fost ascultat, ca nu se poate sa aveti doua indexari salariale pe an cu inflatie sub 10%, nu dureaza", a aratat el.

"Nu mai trageti atat de economia asta", a cerut Isarescu, referindu-se la presiunile pentru majorari salariale sau de cresteri de pensii, in acelasi timp cu pretentia ca preturile sa nu creasca.

"Economia romaneasca a dat maximum in ultimii ani, suntem in al noualea an de crestere economica, si am putera avea inca noua ani, dar cu politici intelepte", a spus Isarescu.

NewsIn