Guvernul a decis sa achite avioanele Airbus care au generat disputa Basescu-Vosganian

Data publicarii: 02-11-2007 | Economie

Guvernul a decis sa aloce de la bugetul de stat suma necesara pentru cumpararea a doua aeronave Airbus A318, care vor fi livrate pana la sfarsitul anului, dupa ce, la rectificarea bugetara din septembrie, executivul a renuntat la finantarea celor doua avioane, realocand banii pentru CFR.

Potrivit unui comunicat al guvernului, actul normativ aprobat miercuri de guvern prevede alocarea sumei de la bugetul de stat si modificarea hotararii privind contractarea de catre Tarom a unor credite externe in acest scop.

Masura nu va duce la majorarea sumei totale aprobate pentru programul investitional din anul trecut, suma aferenta pentru contractul de achizitionare a aeronavelor, in 2007, fiind de maxim 72 milioane dolari, se arata in acelasi comunicat.

Tarom a incheiat, in luna aprilie 2004, cu Airbus Franta, un contract in baza caruia urmau sa fie livrate patru aeronave Airbus A 318. Doua dintre acestea au fost achitate si livrate Tarom in noiembrie si decembrie anul trecut, urmand ca celelalte doua sa fie platite si livrate pana la sfarsitul lui 2007.

Finantele au propus prin proiectul de rectificare a bugetului, din septembrie, sa suplimenteze bugetul Ministerului Transporturilor pentru plata livrarii celor doua avioane Airbus A 318.

Ulterior, guvernul a redirectionat suma pentru subventionarea transportului pe calea ferata. Intrebat de presa, la acel moment, daca aeronavele erau aceleasi cu cele cerute de presedintele Basescu in CSAT, Vosganian a replicat ca CFR are prioritate si ca ramane de vazut "daca presedintele va mai face declaratii despre avioane bune sau rele".

Situatia a generat un schimb de replici intre presedinte si ministrul finantelor, seful statului acuzandu-l de incompetenta pe ministru, pe motiv ca a confundat cele doua aeronave ale Tarom cu cele solicitate in CSAT pentru Romavia.

NewsIn