Cum sa treceti peste sezonul racelilor

Data publicarii: 03-11-2007 | Lifestyle

Stranutati in servetele, luati o vitamina pe zi si spalati-va pe maini timp de 20 de secunde, va sfatuiesc medicii. Puteti sa va feriti de raceli daca va spalati des pe maini si daca luati o vitamina pe zi, noteaza EVZ. Specialistii citati de CNN.com va sfatuiesc ce sa faceti si ce sa nu faceti ca sa va mentineti in forma in perioada racelilor.

1. Nu stranutati in palme!

Multi parinti isi sfatuiesc copiii sa-si acopere gura si nasul cand stranuta sau tusesc. Specialistii va sfatuiesc sa faceti acest lucru in servetel, deoarece asa preveniti imprastierea germenilor. "Cand stranuta in palme, copiii nu-si mai spala mainile si ating apoi obiecte sau alte persoane", explica Priya Sampathkumar, specialist in boli infectioase la Mayo Clinic, Rochester.

2. Pastrati-va mainile curate!

Asa, veti evita sa va imbolnaviti, afirma specialistii de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca adultii, in special barbatii, nu se spala suficient de mult pe maini, mai ales dupa ce folosesc toaleta. Expertii de la CDC va recomanda sa va spalati pe maini timp de 20 de secunde.

3. Nu luati prea multe vitamine!

Dozele mai mari nu va ajuta cu nimic, ba chiar va pot face rau.

"Daca vreti sa luati suplimente, este suficient un drajeu pe zi", afirma Priya Sampathkumar.

Cercetari mai noi arata ca echinaceea este utila in combaterea racelii. Un studiu realizat de cercetatorii de la "University of Connecticut School of Pharmacy" (SUA) a aratat ca echinaceea a scazut riscul de a raci cu 58a si a redus durata bolii cu aproximativ o zi si jumatate.

4. Reduceti efortul!

Daca transpirati prea mult, exista riscul sa va deshidratati, va avertizeaza Richard Deichmann, medic la Oschner Medical Center, New Orleans. Nu trebuie sa exagerati cu sportul, dar nici sa leneviti in pat toata ziua. Este suficient sa faceti miscare moderat.

5. Nu exagerati cu medicamentele impotriva racelii!

Unele medicamente pot cauza somnolenta sau pot creste pulsul. Pe de alta parte, spray-urile nazale pot usca mucoasa, provocand o serie de efecte adverse. Specialistii va recomanda sa nu le folositi mai mult de trei-patru zile. "Puteti capata o toleranta la spray-urile nazale si, in acest caz, daca nu le mai folositi, pot aparea secretii abundente", spune Richard Deichmann.

6. Consumati multe supe!

Mirosul alimentelor va face in mod obisnuit pofta de mancare.

De aceea, cei care sunt raciti si au caile nazale infundate sunt in pericol sa manance prea putin. Specialistii va recomanda sa consumati supe, deoarece acestea va ajuta sa va desfundati caile nazale.

7. Nu fumati!

Fumatorii sunt mai expusi racelilor si gripelor decat nefumatorii, arata numeroase studii. In plus, fumatorii risca sa faca mai multe infectii respiratorii. "Caile nazale ale fumatorilor sunt deja inflamate din cauza tigarilor", mai spune Priya Sampathkumar.

Evenimentul Zilei