Bancile asiatice ar putea tinti preluarea unor grupuri financiare occidentale

Data publicarii: 06-11-2007 | International

Bancile din Asia, care au o mare putere financiara, ar putea profita de contextul actual al turbulentelor de pe pietele internationale cumparand anumite banci europene sau americane a caror valoare a scazut, a spus, luni, un bancher de la UBS, citat de Reuters.

"Cred ca un aspect foarte interesant si care ar trebui sa devina o parte importanta in prognozele si planificarile noastre este psobilitatea ca bancile asiatice sa isi foloseasca valoarea de piata foarte ridicata, ratingurile si accesul la lichiditati", a spus seful diviziei de banca de investitii a UBS, Alex Wilmot-Sitwell, la Reuters Finance Summit.

"Bancile asiatice au o oportunitate incredibila de a face achizitii pe piete care inainte le erau inaccesibile", a adaugat Wilmot-Sitwell.

Actiunile bancilor europene si americane au pierdut din valoare ca urmare a expunerii lor la imprumuturi neperformante, dupa ce sefii bancilor Merrill Lynch si Citigroup au demisionat saptamana trecuta.

Bancile asiatice nu au fost afectate de turbulentele de pe pietele internationale si si-au pastrat ratingurile, ceea ce le permite sa se imprumute ieftin si sa aiba in vedere achizitii.

Bancile occidentale au devenit foarte atractive anul trecut pentru cele asiatice. CITIC Securities a facut recent un schimb de pachete de actiuni cu Bear Stearns, iar compania Temasek din Singapore a cumparat un pachet de actiuni la Barclays, dupa ce achizitionase deja unul la Standard Chartered.

Este totusi neclar daca bancile asiatice vor putea cumpara banci pe piete cum este cea a Statelor Unite, a mai spus Wilmot-Sitwell.

"Ar permite autoritatile americane de supraveghere a pietei bancare unei banci precum Bank of China sa cumpere Merrill Lynch? Aceasta este o alta intrebare, careia este mult mai greu sa ii gasim un raspuns", a mai spus bancherul de la UBS.

NewsIn