Pretul petrolului a depasit din nou nivelul de 95 de dolari barilul

Data publicarii: 06-11-2007 | International

Pretul petrolului a crescut marti cu peste un dolar, depasind 95 dolari/baril, pe masura ce pietele asiatice s-au stabilizat, iar comerciantii sunt convinsi ca diminuarea rezervelor de titei din SUA si apropierea sezonului de iarna vor determina noi scumpiri ale petrolului, relateaza Reuters.

Petrolul tranzactionat pe bursa din New York, pentru luna decembrie, s-a scumpit marti dimineata cu 1,23 dolari la 95,21 dolari/baril, pretul urcand din nou spre recordul istoric de 96,24 dolari/baril, inregistrat saptamana trecuta.

Pretul petrolului Brent, tranzactionat pe piata din Londra, a crescut cu 1,26 dolari la 91,75 dolari/baril.

Citigroup, cea mai mare banca din SUA, a anuntat ca nu poate asigura investitorii ca pierderea de 11 miliarde dolari, cauzata de creditele ipotecare, nu va creste.

Indicii bursei Nikkei din Tokyo au castigat marti, in medie, 0,5%, dupa o scadere de 1,5%, in vreme ce pietele din SUA au recuperat de asemenea anumite pierderi inregistrate luni seara.

"Astazi bursa de valori este stabila, sprijinind bursa de marfuri din New York (NYMEX)", a declarat managerul Fimat Japan Inc, Ken Hasegawa.

Analistii citati de Reuters se asteapta ca stocurile de petrol din SUA sa fi scazut saptamana trecuta cu inca 1,6 milioane de barili din cauza livrarilor reduse din Mexic. In mod normal, stocurile ar trebui sa creasca odata cu inceperea sezonului de iarna.

Stocurile de produsi rafinati au scazut cu 700.000 barili, iar cele de benzina cu 100.000 barili.

Stocurile de petrol din Japonia, al treilea consumator la nivel mondial, sunt de asemenea sub nivelul normal.

"Ne asteptam ca in nord, temperaturile din luna decembrie sa fie sub cele normale pentru aceasta perioada, prin urmare acest lucru reprezinta o problema, date fiind stocurile reduse", a spus Hasegawa.

Secretarul pentru energie din SUA, Sam Bodman, a spus ca preturile actuale reprezinta "o problema teribila" pentru consumatori si a adaugat ca spera ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa-si sporeasca productia pentru a putea scadea preturile.

Ministrul petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez, a spus ca scumpirea petrolului este rezultatul speculatiilor si a tensiunilor geopolitice, nu a reducerii stocurilor.

Pietele au monitorizat atent tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv recentele disensiuni dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului.

Irakul a anuntat sambata ca este gata sa-i aresteze pe liderii gherilelor kurde ce se fac responsabili de raidurile trans-frontaliere, pentru a evita o incursiune de proportii, iar presedintele SUA, George Bush, i-a transmis omologului sau turc ca este dispus sa contraatace militantii kurzi.

NewsIn