Vienna Insurance Group a devenit actionarul majoritar al Asirom

Data publicarii: 08-11-2007 | Afaceri

Compania austriaca de asigurari Vienna Insurance Group (VIG) a cumparat miercuri 20,2% din Asirom (ASRA) de la Interagro cu suma de 98,2 milioane lei (29,17 milioane euro) si detine pachetul majoritar de 50,2%, a declarat Guenter Geyer, presedintele executiv al grupului VIG.

"Prin cumpararea Asirom, Vienna Insurance Group a devenit liderul pe piata din domeniu din Romania", a explicat presedintele executiv Guenter Geyer. "Vienna Insurance Group va avea de castigat enorm din cresterea dinamica a pietei romanesti", a adaugat seful Vienna Insurance Group.

Spre finalul sedintei de miercuri a pietei Rasdaq, s-a efectuat o tranzactie speciala (deal) cu circa 131 milioane actiuni Asirom (ASRA), la pretul de 0,75 lei/titlu.

Aprobarea autoritatilor austriece si romanesti a fost obtinuta deja, mai arata Vienna Insurance Group. In conformitate cu reglementarile legislative romanesti, Wiener Stdtische Versicherung AG Vienna Insurance Group va face o oferta in decurs de doua luni celorlalti actionari ai companiei Asirom, care este listata pe piata Rasdaq.

Vienna Insurance Group este prezenta pe piata romaneasca prin cinci firme. Ca urmare a cumpararii Asirom, Vienna Insurance Group are o cota de piata de aproximativ 27%, ceea ce inseamna ca firma a devenit lider pe piata din Romania. Vienna Insurance Group mai detine in Romania companiile Omniasig si Omniasig Asigurari de Viata, Unita si asiguratorul agricol Agras.

Potrivit unor surse apropiate afacerii, detinerea grupului austriac a ajuns la 50,2%, iar conform legii, daca grupul austriac are o participatie de peste 33%, trebuie sa faca o oferta publica tuturor actionarilor minoritari, la un pret/actiune care sa fie cel putin egal cu cel mai mare pret pe care l-a oferit companiei Interagro in ultimele 12 luni.

InterAgro a vandut la sfarsitul lunii iulie 30,52% din Asirom catre compania austriaca Vienna Insurance pentru 146 milioane lei.

Cu o crestere economica de 7,7% in 2006, Romania este una dintre economiile nationale cu cea mai rapida crestere din Europa Centrala si de Est. Dinamica este reflectata si de cresterea puternica a pietei asigurarilor, cu peste 35% in 2006, potrivit reprezentantilor Vienna Insurance Group.

Vienna Insurance Group considera ca piata romaneasca are un potential imens de crestere, dat de densitatea scazuta a asigurarilor, reflectata de densitatea redusa a primelor - aproximativ 94 dolari/locuitor, fata de un nivel mediu de 3.305 dolari in primele 15 tari membre ale Uniunii Europene (UE) - si de penetrarea scazuta din domeniu. Astfel, proportia venitului pe care il aduc primele la produsul intern brut (PIB) este de 1,7% in Romania, fata de nivelul mediu de 9,3% din primele 15 state membre ale UE.

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.

Asirom are un capital social de 63,786 milioane lei divizat in 637,86 milioane de actiuni. Grupul Wiener Stdtische Versicherung AG Vienna Insurance detine in prezent 50,2%, In actionariatul Asirom, Tarkul Estates Ltd detine 5,39%, Damrosch Trading Ltd detine 9,48%, iar Waterwe Ventures detine 9,55%.

Wiener Stdtische Versicherung AG Vienna Insurance mai controleaza in mod direct, in Romania, companiile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii si, indirect, Omniasig Asigurari de Viata si Agras. Omniasig Asigurari de Viata este controlata, printr-un pachet de 50%, de Omniasig, iar Unita detine la Agras o participatie majoritara de 75,7%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: