BERD a urcat calificativele Romaniei pentru sistemul bancar si piata de capital

Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a urcat calificativele acordate Romaniei pentru sistemul bancar si liberalizarea evolutiei ratelor dobanzilor de la '3' la '3+' si pentru piata de capital si institutiile financiare nonbancare de la '2+' la'3-', arata un raport al BERD.

Progresul in sectorul bancar este motivat de "expansiunea rapida a creditelor catre sectorul privat si de imbunatatirea sistemului de reglementare", in timp ce urcarea calificativului pentru piata de capital si segmentul financiar nonbancar a fost determinata de "dezvoltarea bursei de valori si de avansul segmentului obligatiunilor", arata raportul pe 2007 privind tarile in tranzitie realizat de BERD.

"In Romania, dezvoltarea sectorului financiar a fost, in mare parte, un raspuns bazat pe piata la reformele anterioare si la privatizari. In acelasi timp, pietele pentru actiuni si obligatiuni s-au dezvoltat rapid, au fost autorizate fonduri de pensii care si-au inceput activitatea, iar pietele de asigurari si de leasing au continuat sa se extinda", mai precizeaza specialistii BERD.

Potrivit raportului institutiei, reformele si privatizarile din domeniul bancar au condus, in Romania, la o accentuare a competitiei, care a alimentat creditele catre sectorul privat, inclusiv pe segmentul ipotecar si imobiliar.

NewsIn