Femeile castiga mai bine decat barbatii in posturi-cheie

Data publicarii: 09-11-2007 | HR/Cariere

Femeile castiga mai bine decat barbatii, atunci cand ocupa functii de conducere, desi de cele mai multe ori ele formeaza o minoritate in marile corporatii, releva un studiu realizat in Statele Unite, citat de Reuters, noteaza EVZ. Femeile-director din corporatiile americane castiga in medie 120.000 de dolari pe an, in timp ce barbatii in functii-cheie castiga in medie 104.375 de dolari, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Corporate Library.


Cu toate acestea, companiile reusesc sa nu inregistreze costuri foarte ridicate cu salariile: din noua directori, opt sunt barbati. "Functia de director intr-o mare companie e aparte in economia americana, tocmai pentru ca remuneratiile pentru barbati si femei sunt acordate invers decat pentru restul functiilor", se arata in studiu.

Potrivit studiului, care include datele furnizate de companii luna trecuta, un director intr-o corporatie castiga in medie 100.000 de dolari pe an, cu circa 12% mai mult decat s-a inregistrat in aceeasi perioada din anul trecut. Cresterea este spectaculoasa, insa nu reflecta o realitate: companiile listate la Bursa sunt obligate sa acorde bonificatii si directorilor, nu doar executivilor de top, explica Paul Hodgson, unul dintre autorii studiului. Cu toate acestea, studiile au aratat in ultimii ani ca salariile directorilor se apropie tot mai mult de cele ale sefilor mari, pe masura ce sarcinile lor devin mai importante.

Diferente semnificative intre salarii exista chiar si atunci cand un director poarta titluri nobiliare, releva compania de cercetare Corporate Library. In medie, un director lord de exemplu castiga cu 8% mai mult decat un director fara titlu nobiliar. Acesti directori nu sunt americani, ci europeni.

Studiul a fost realizat prin analizarea lefurilor a peste 25.000 directori angajati in mai mult de 3.200 de companii din Statele Unite.

Integral in Evenimentul Zilei