Seful Bancpost este dezamagit ca bancile romanesti nu sunt implicate in energie

Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-Banci

Bancile romanesti nu sunt implicate in proiectele energetice pentru ca statul, care detine o multime de active in domeniul energetic, apeleaza pentru finantare la institutiile financiare straine, a declarat, presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

"Desi statul are o multime de active in domeniul energetic, fie ca nu este interesat sa majoreze capacitatile, fie ca nu este interesat sau nu este nevoie sa efectueze lucrari de reparatie, fie ca nu sunt proiecte pentru extinderea sectorului, si asa mai departe", a spus Bogza.

El a adaugat ca este dezamagit de faptul ca bancile romanesti nu sunt invitate sa participe la astfel de proiecte, daca exista, si s-a aratat putin convins ca exista vreun interes pentru finantarea lor de catre bancile romanesti.

In trecut, cand statul a avut proiecte energetice, a apelat la institutii financiare internationale precum Banca Mondiala sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), deoarece "atunci era un alt moment, iar bancile romanesti nu ar fi avut capacitatea sa faca acest lucru si nici resursele financiare", a spus Bogza.

In ultima perioada, insa, statul roman a apelat la diverse banci private straine pentru a finanta proiecte energetice, in timp ce bancile romanesti nu au castigat niciun astfel de proiect de finantare in ultimii doi-trei ani, a mentionat Bogza.

NewsIn