FMI recomanda Romaniei sa supravegheze cresterea salariilor si sa intareasca bancile

Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-Banci

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei sa coreleze cresterea salariilor la productivitate si sa isi intareasca sistemul bancar, ca sa evite problemele care ar putea aparea in creditare, potrivit unui raport publicat luni.

FMI a recomandat autoritatilor politice din tarile europene emergente sa isi intareasca sistemele financiare si sa creasca flexibilitatea pietelor muncii si de capital, ca sa isi reduca volatilitatea, in contextul convergentei economiilor lor cu cele occidentale.

Reprezentantii FMI recomanda Romaniei sa isi inaspreasca politicile macroeconomice. Romania ar trebui sa duca o politica salariala care sa supravegheze majorarea salariilor, sustinuta de cresterea productivitatii, arata raportul "Regional Economic Outlook" publicat de FMI.

FMI recomanda Romaniei sa isi creasca standardele de prudentialitate, sa isi directioneze eforturile ca sa indeparteze problemele din creditarea bancara, asociate, de exemplu, alocarilor riscante, imprumuturilor in valute neacoperite prin operatiuni de tip hedging, comportamentului imprudent al bancilor in ce priveste finantarea sau exploziilor din sectorul imobiliar. 

Raportul FMI mai recomanda identificarea conditiilor de capital specifice sectorului bancar si majorarea lor cand este nevoie si instituirea unui sistem de supraveghere care sa aiba in vedere riscurile si perspetivele.

FMI mai aratase, in 2 octombrie, ca politica fiscala a Romaniei are nevoie de o planificare pe termen mediu, pentru ca ar ierarhiza si ar disciplina politicile economice, mai ales in contextul incertitudinilor politice, potrivit declaratiilor sefului misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.

Reactia generata de politicile fiscale si salariale din sectorul public, deficitul de cont curent in crestere si turbulentele pietelor financiare internationale sunt motive de ingrijorare pentru evolutia economiei romanesti, avertizase, pe 2 octombrie, seful misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.

"Un deficit de cont curent de aproape 14% in 2007 este un deficit extern foarte mare", declarase seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Albert Jaeger.

Economia romaneasca se poate confrunta cu riscuri generate de politicile fiscale si de cele salariale din sectorul public. "Am fi sperat ca aceste politici sa se fi inclinat impotriva vantului", a mai spus Jaeger, la conferinta de presa organizata cu ocazia incheierii misiunii Fondului in Romania.

Politicile salariale din sectorul public accentueaza riscurile de supraincalzire, mai ales pe piata muncii, a mai aratat, in 2 octombrie, seful misiunii FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: