Cum au aparut primele pensii obligatorii

Data publicarii: 13-11-2007 | Diverse

Sistemul de pensii private a fost lansat in Romania in luna septembrie. Pana la mijlocul lui ianuarie, toate persoanele pana in 35 de ani care platesc CAS sunt obligate sa aleaga un fond de pensie privata. Prima forma de asigurare obligatorie a aparut in anul 650 inainte de Hristos, in Grecia antica. Societatile politice si mestesugaresti au fost obligate sa contribuie la un fond comun menit sa acopere pagubele din interiorul grupului. In timp, au inceput sa se asigure marfurile de pe vapoare, apar rentele viagere si asigurarile in caz de calamitate. Prima societate de asigurari din lume se naste in 1696, in Marea Britanie.

La inceputul secolului 20, societatea este preluata de Commercial Union o alta companie din Marea Britanie, care asigurase printre altele si Titanicul. In urma mai multor fuziuni, intre Commercial Union si alte 2 mari companii din Marea Britanie s-a nascut ulterior cel mai puternic grup financiar din Marea Britanie si cel mai mare furnizor de pensii si asigurari de viata din Europa.

Sistemul pensiilor private multipilon incepe in Chile, in 1980. La scurt timp, aceasta forma de asigurare se raspandeste in peste 30 de tari din toata lumea. Oamenii accepta repede ideea din teama de a nu depinde de stat si pentru ca-si doresc o batranete lipsita de griji financiare. In prezent, si romanii isi doresc acelasi lucru.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: