Aproape jumatate dintre romani nu au avut niciodata cont la banca

Data publicarii: 14-11-2007 | Finante-Banci

Aproape jumatate dintre romani (47%) nu au deschis vreodata un cont bancar sau depozit bancar, in timp ce aproape o treime stiu ca economiile depuse la banci sunt garantate, potrivit unui studiu comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB). Acesta a fost realizat pe un esantion de 2.023 persoane si are o marja de eroare de 2,2%. Incepand cu 1 ianuarie 2007, depozitele populatiei sunt garantate in limita a 20.000 de euro pe deponent.

Un procent de 14% dintre cei chestionati au in continuare incredere in depozitele bancare, in timp ce pastrarea banilor in casa sau acordarea de imprumuturi cu dobanda (camata) au ajuns metode apreciate doar de o mica parte dintre romani.

Cea mai sigura forma de economisire este considerata insa investitia imobiliara, dupa cum sustin 30% dintre respodenti, urmata de investitiile in metale pretioase si aur. Nici pastrarea banilor in valuta, in euro sau dolari nu mai este o solutie buna, potrivit sondajului. Doar 7% dintre chestionati prefera sa economiseasca in dolari, iar 8%, in euro.

Ce se intampla cu sumele economisite? Din cei 6% care au lichidat anul acesta un cont sau un depozit, mai mult de jumatate au cheltuit suma pe bunuri sau servicii, in timp ce doar 23% au depus banii in alte forme de economisire sau i-au investit.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: