Circa 85% din masinile din Romania sunt asigurate RCA

Data publicarii: 15-11-2007 | Auto

Asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA) acopera in continuare circa 85% din parcul de masini inmatriculate in Romania, in contextul in care numarul de polite RCA semnate a urcat cu 2% in intervalul octombrie 2006-octombrie 2007, a spus joi vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Astfel, pana la 1 octombrie 2007 au fost semnate 3,328 milioane polite de asigurare RCA, a precizat reprezentantul arbitrului asigurarilor.

Buzoianu a adaugat ca, in primele noua luni, daunele brute platite din RCA au insumat 260 milioane euro, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 172 milioane euro, ca urmare a cresterii numarului de evenimente, dar si a valorii medii a unei daune.

In acest an, asigurarile auto (CASCO si RCA) continua sa reprezinte segmentul cel mai important in cadrul asigurarilor generale, cu o pondere de 71% din totalul primelor de asigurari generale afisate in primele noua luni. Astfel, din totalul de 1,292 miliarde euro cat reprezinta primele de asigurari in primele noua luni ale  acestui an, asigurarile auto insumeaza 921 milioane euro, a precizat reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Asigurarile RCA au reprezentat 36% din asigurarile auto, respectiv 26% din asigurarile generale, si au crescut cu 45% inprimele noua luni pana la 332 milioane euro, fata de 229 milioane euro in aceeasi perioada din 2006.

Cresterea volumului de prime a fost determinat de cresterea numarului de contracte si a cresterii tarifelor practicate de asiguratori. Prima medie a fost de 248 lei in primele noua luni din 2007, fata de 188 lei in 2006.

Conform angajamentelor asumate de Romania in fata Comisiei Europene in privinta esalonarii limitelor maxime de despagubire, in caz de vatamare corporala, in 2012 limita maxima va urca la 5 milioane euro, iar in caz de daune materiale, la un milion de euro. Pana in 2010, in Romania trebuie sa fie atinse jumatate din valoarea limitelor impuse, potrivit CSA.

Pana in prezent, zece societati de asigurari au depus la CSA documentatia privind noile tarife RCA pentru 2008, care a fost deja analizata de Comisie, care a aprobat mentinerea autorizatiei de vanzare de polite RCA, a mai spus Buzoianu.

NewsIn