Topul salariilor astronomice ale functionarimii

Data publicarii: 16-11-2007 | Economie

2.300 de euro este salariul mediu brut intr-o institutie publica din Romania, iar media salariala a aparatului central de stat este depasita doar de cea din sistemul bancar, noteaza Cotidianul.

Salariile medii din unele institutii publice sint de peste 5 ori mai mari decit salariul mediu pe economie, cap de lista fiind Consiliul Concurentei, unde un functionar a avut, in medie, in luna octombrie, un salariu brut de 7.789 de lei pe luna, circa 2.300 de euro. Intrebati cum de au astfel de salarii, oficialii institutiei au raspuns ca sint nedreptatiti de statistica in luna octombrie pentru ca luna trecuta "au fost acordate, conform legislatiei, inclusiv primele corespunzatoare trimestrului al treilea".

Top salarii functionari
Sursa: Cotidianul

"In luna octombrie, salariul mediu de baza a fost de 3.882 de lei. Referitor la informatia privind salariul mediu pe luna octombrie furnizata dumneavoastra de Ministerul Finantelor, mentionam ca acesta include si cheltuielile de deplasare (diurna), primele trimestriale si primele de vacanta persoanelor plecate in concediu de odihna in luna respectiva. In plus, in octombrie au fost acordate, conform legislatiei, inclusiv primele pe trimestrul al treilea al anului curent", a raspuns purtatorul de cuvint al Consiliului Concurentei, Simona Barbu, ca si cum celelalte cheltuieli nu s-ar face venituri ale salariatilor institutiei.

Potrivit unei liste privind cheltuielile medii cu salariile aferente institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat, oferita de Ministerul Finantelor, cele mai mari salarii sint in justitie. In ordine, dupa Consiliul Concurentei vin Consiliul Superior al Magistraturii (6.899 de lei), Parchetul General (6.749 de lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (6.560 de lei), urmate de Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor (6.160 de lei) si Camerele Parlamentului, cu 6.000, respectiv 5.500 de lei. Cheltuielile medii salariale au fost calculate avind in vedere platile efectuate de institutiile publice - la articolul "cheltuieli cu salariile". Ministerul cu cel mai bine platiti salariati este cel al Afacerilor Externe, cu un salariu mediu calculat de Finante la 5.440 de lei. In coada listei se afla Consiliul Economic si Social, cu un salariu mediu pe institutie de 1.586 de lei, precedat de Ministerul Finantelor, cu un salariu mediu de 1.950 de lei.

Integral in Cotidianul