Angajatorii, speriati de frenezia cumparaturilor online ale salariatilor

Data publicarii: 16-11-2007 | HR/Cariere

Apropierea sarbatorilor de iarna creeaza frisoa­ne angajatorilor din SUA la gandul perioa­delor foarte mari de timp pe care salariatii le vor petrece online de la locul de munca in cautarea cadourilor pentru cei dragi, noteaza Gandul. De fapt, timpul pe care angajatii il aloca navigarii pe Internet de la serviciu a devenit un subiect de dezbatere la nivel national de ceva vreme.

Opinia aproape generala a managerilor de resurse umane este ca patronii trebuie sa-si informeze angajatii asupra re­gu­lilor ce exista in interiorul firmei cu privire la utilizarea Internetului in scopuri personale. O alta varianta este instalarea de softuri care se blocheze accesul pe anumite site-uri sau care sa monitorizeze traficul. Pe de alta parte, specialistii HR considera ca un patron nu trebuie sa se transforme intr-un dictator si ca o atmosfera deschisa la serviciu, care sa includa si mici "incursiuni" pe Internet in interes personal, il fac pe angajat mai relaxat si mai productiv.

Potrivit sondajelor, angajatii folosesc Internetul de la serviciu pentru o multime de scopuri personale: isi verifica e-mailul, folosesc programe de mesagerie instant pentru a discuta cu prietenii, fac cumparaturi online, download-eaza muzica, scriu pe blogul personal sau isi actualizeaza profilul pe site-uri de socializare precum MySpace.com.

Perioada din an este si ea responsabila pentru anumite obisnuinte de navigare pe Internet a angajatilor: daca vara este momentul in care sunt cautate informatii referitoare la destinatii turistice sau rezultatele diferitelor competitii sportive, apropierea sarbatorilor de Craciun face ca angajatii sa piarda foarte mult timp online in cautare de cadouri.

Interzicerea Internetului la locul de munca - o practica contraproductiva

"Le sugeram companiilor sa aiba anumite politici cu privire la modul de utilizare a Internetului si sa le prezinte angajatului intr-un mod pozitiv, nu punitiv. Daca se ia in consideratie ca toti angajatii sunt adevarati profesionisti, atunci utilizarea Interntului la locul de munca trebuie privita intr-un mod profesionist", spune Rick Gibbs, specialist de resurse umane la Administraff, o companie din Huston ceare se ocupa de consiliere in HR.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: