Danske Bank: economia Romaniei a intrat intr-o zona periculoasa

Data publicarii: 17-11-2007 | Economie

Romania, alaturi de statele baltice si de Bulgaria, se afla intr-o zona periculoasa in cazul a sapte din cei 11 indicatori principali folositi de Danske Bank pentru a evalua starea economiilor din zece tari din Europa Centralasi de Est, arata o analiza publicata de banca daneza.

Romania se confrunta cu dezechilibre periculoase, generate de un ritm nesustenabil de crestere economica, care atrage riscuri de supraincalzire, reiese din analiza Danske Bank. Alti factori de pericol sunt inflatia ridicata, deficitul de cont curent mare, moneda supraevaluate, ritmul prea inalt de crestere a creditarii, balanta comerciala externa puternic deficitara si dobanda de politica monetara prea mica.

Romania sta bine doar in cazul a trei parametri, care constau in ponderea redusa a creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus, mai considera specialistii de la Danske Bank.

Pentru Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia, Danske Bank sustine ca exista "un risc din ce in ce mai mare pentru o aterizare fortata a economiei", care poate aduce aceste state intr-un "impas financiar".

In privinta cresterii economice, primul criteriu al evaluarii, institutia vede in continuare riscuri de supraincalzire pentru o serie de state, printre care si Romania. Aceste riscuri sunt semnalate de "adancirea deficitelor de cont curent, accentuarea inflatiei si a presiunile dinspre cresterile salariale". Statele care sunt pozitionate de Danske in zona "rosie", cu gradul cel mai ridicat de risc, printre care se afla si Romania, "au inregistrat, in ultimul an, cresteri salariale de peste 10%".

"O crestere prea rapida se poate sfarsi oricand dramatic, printr-o franare brusca a avansului si potentiale probleme financiare", se spune in analiza bancii daneze.

In privinta ritmului de crestere a creditelor, Danske avertizeaza ca "avansul in statele baltice si Romania pare greu de justificat pe baza principalelor conditii economice".

Referitor la ratele dobanzilor, Romania mai are de asemenea de lucru. "Ratele dobanzilor real-negative (dobanzi mai mici decat rata inflatiei n.r.) sunt nesustenabile pe termen lung. Urcarea acestora se poate face prin temperarea inflatiei sau cresterea ratelor nominale ale dobanzilor, ambele masuri putand incetini avansul economiei", mai sustin expertii de la Danske Bank.

Din punctul de vedere al raportului rezervelor valutare la importuri, Romania si Bulgaria sunt singurele state din regiune care se afla "intr-o zona sigura". Acest criteriu este, insa, mai relevant pentru statele cu un curs fix (consiliu monetar), precum Bulgaria sau Tarile Baltice, decat pentru cele cu curs de schimb liber, precum Romania, Ungaria sau Polonia, explica analistii Danske.

Pentru tarile in care dezechilibrele au ajuns prea mari - Romania, Bulgaria, Tarile Baltice si, mai nou, Slovacia - analistii de la Danske Bank recomanda investitorilor care au sau vor sa faca plasamente sa se protejeze de riscuri prin instrumente de hedging.

NewsIn