Tariceanu acuza ministerele de incapacitate administrativa in cheltuirea banilor publici

Data publicarii: 19-11-2007 | Politica

Premierul Tariceanu a declarat, sambata, ca unele institutii publice nu au capacitatea administrativa de a cheltui banii alocati de la buget, cheltuielile bugetare din ultimele luni ale unui an ajungand sa fie de trei ori cat media lunilor precedente.

"Nu exista intotdeauna capacitatea administrativa de a cheltui banii si ministrul finantelor e foarte nemultumit din acest motiv. Foarte multe fonduri alocate nu sunt cheltuite intr-o formula echilibrata si constanta. In ultimele doua luni se doreste sa se cheltuie de trei ori cat media lunilor precedente, ceea ce nu este normal", a afirmat Tariceanu la Suceava.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sambata, la Suceava, ca in perioada urmatoare Guvernul va urmari un control al cheltuielilor bugetare, astfel incat cheltuielile din lunile noiembrie -decembrie sa nu se indeparteze prea mult de media lunara a primelor zece luni.

"Vom avea o abatere in plus pentru ca am demarat obiective in aceasta vara, obiective care impun alocarea de resurse financiare in lunile noiembrie-decembrie", a afirmat Vosganian.

Guvernul va discuta, in sedinta de luni, a treia rectificare din acest an prin care tinta de deficit va fi redusa cu 0,3% pana la 2,4% din PIB.

Bugetul general consolidat a continuat sa inregistreze, dupa primele zece luni ale anului 2007, un excedent, de 0,3% din Produsul Intern Brut.

Evolutia executiei bugetare din acest an este asemanatoare cu cea din 2006, cand guvernul a proiectat un deficit bugetar de 2,5% din PIB, iar la sfarsitul lunii noiembrie, bugetul avea excedent de 1,23% din PIB. Exercitiul bugetar s-a inchis, in 2006, cu un deficit de 1,7% din PIB, guvernul cheltuind in ultima luna a anului in jur de 3% din PIB, insemnand peste trei miliarde de euro. Practica guvernului de a mari cheltuielile pe final de an a fost criticata de expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.

Ministrul economiei si finantelor a apreciat, in aceasta saptamana, ca executia anuala se va inchide cu un deficit cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie, care va avea un impact bugetar de 0,3-0,4% din PIB.

Ministrul Vosganian a mai avansat doua cifre pentru soldul bugetului consolidat in 2007. Astfel, la mijlocul lunii octombrie, dupa vizita echipei FMI, ministrul spunea ca guvernul a agreat in discutiile cu Fondul ca executia bugetara din 2007 sa se inchida cu un deficit in jur de 2% din PIB. La inceputul lunii noiembrie, Vosganian prognoza un deficit mai scazut decat cel pe care il estima in octombrie, respectiv de 1-1,2% din PIB.

Vosganian a mai anuntat ca va reduce tinta de deficit din acest an si inaintea primei rectificari bugetare din acest an, cand, in urma avertismentelor date de Comisia Europeana privind riscul ca Romania sa nu respecte plafonul de deficit de 3% din PIB, impus statelor membre prin Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, anticipa o reducere, inca din iunie, a deficitului cu 0,2% din  PIB.

NewsIn