Salariu de peste 10.000 RON pentru un bugetar

Data publicarii: 19-11-2007 | Economie

Salariile medii de baza din sapte institutii publice vor fi, in decembrie, de peste 3.200 lei, potrivit datelor folosite de Finante pentru intocmirea bugetului pentru anul viitor, in timp ce salariul mediu de baza in administratia centrala va depasi, in ultima luna a anului, 2.000 lei.

Conform datelor pe baza carora au fost evaluate cheltuielile in proiectul de buget pentru 2008, salariul mediu de baza in administratia publica va fi de peste 2.000 lei, in decembrie.

Salariul mediu de baza din sapte institutii publice va depasi 3.200 lei. Astfel, in topul celor mai mari salarii medii de baza se afla Consiliul Concurentei (4.201 lei), Curtea de Conturi (4.137 lei), Ministerul Afacerilor Externe (3.916 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (3.669 lei), Curtea Constitutionala (3.568 lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (3.288 lei) si Ministerul Public (3.239 lei).

Salariile medii de baza, care se vor situa peste 2.000 lei, vor fi in alte zece institutii: Administratia prezidentiala, cele doua Camere ale Parlamentului, Consiliul Legislativ, Consiliul National al Audiovizualului, Cancelaria premierului, Ministerul Justitiei si cel al IMM-urilor, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete.

Cel mai mare salariu din administratie va fi de 10.910 lei, in decembrie, si ii va reveni presedintelui Curtii Constitutionale. Pe locurile urmatoare se claseaza salariile judecatorilor aceleasi Curti (10.491 lei), al presedintelui CSM (9,486 lei), ale membrilor CSM si al procurorul general (8.756 lei). Salariul presedintelui Romaniei este pe locul patru, in suma de 8.666 lei. Primul ministru va avea un salariu mediu de baza de 7.997 lei, la fel ca si presedintii Inaltei Curti, Curtii Constitutionale si Curtii de Conturi. Un ministru va beneficia de un salariu de 6.932 lei, iar un secretar de stat de 6.068 lei.

La polul opus, cele mai mici salarii medii din administratie vor fi, in ultima luna din an, in Ministerul Internelor (731 lei), Ministerul Apararii (795 lei) si Ministerul Educatiei (1.094 lei).

Pe langa salariile de baza, angajatii din administratie mai beneficiaza de salarii de merit, sporuri, premii, indemnizatii, prime de vacanta, ore suplimentare platite. Potrivit proiectului de buget pentru 2008, aceste cheltuieli cumulate se vor ridica, anul viitor, la 9,5 miliarde lei. Ponderea salariilor de baza in cheltuielile salariale in bani va reprezenta 4,6 miliarde lei.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, sambata, ca salariile bugetarilor depasesc salariile din piata, avand in vedere stimulentele si primele pe care le primesc angajatii din sistemul de stat.

"Nu am cifrele exacte, dar va pot spune ca salariile celor din sistemul bugetar nu sunt mai mari decat cele din sistemul privat. Insa, daca adaugam stimulentele si primele care se primesc de-a lungul anului, salariile bugetarilor le depasesc pe cele din piata", a spus Pacuraru.

Cu toate ca in proiectul de buget, cele mai mici salarii de baza se gasesc in Ministerul Internelor si Ministerul Apararii, cheltuielile salariale ale acestora, incluzand sporuri, prime, premii si altele, sunt de 5,5 miliarde lei. Totodata, o treime din suma totala din bugetul de stat, destinata primelor de vacanta, si aproape jumatate din fondul de premii se afla in bugetul Ministerului Internelor.

NewsIn