Trei milioane de euro din spalat autocare

Data publicarii: 20-11-2007 | HR/Cariere

Atit valoreaza astazi firma unui om care si-a inceput cariera curatind autocare si carind bagaje pe un salariu de nimic, noteaza Cotidianul. Jan Irimia detine Mouse Tour, o firma de transport de persoane care valoreaza trei milioane de euro. Are 12 autocare, doua microbuze si mai multe terenuri in tara si vrea ca, pina in 2009, sa ajunga la 30 de autocare si sa construiasca un service specializat in reparatii de autocare. Recent a achizitionat un teren pe DN 7, unde va construi propriul garaj. Succesul omului de afaceri nu a fost cistigat insa fara eforturi si fara sacrificii.

Tatal sau lucra la ONT Romtur ca sofer de autocar. Il lua, adeseori, pe fiul sau la garaj ca sa-i spele masina. Asa a facut cunostinta Jan Irimia cu pasiunea care avea sa-i conduca viata: autocarul. La 16 ani, tinarul Irimia s-a transferat la seral si s-a angajat ca ajutor de sofer la ONT. Asta insemna sa care bagajele clientilor sau sa spele masina. Isi aminteste cu nostalgie cum raminea in pana zilnic cu venerabilele autocare Gloria si cum soferii il hamaleau la reparatii. Asa a invatat mecanica.

Imediat dupa revolutie, in 1992, Jan Irimia a infiintat propria firma, DASA (care ulterior avea sa se transforme in Mouse Tour), a inchiriat un spatiu la Posta Vitan si a deschis primul magazin. Telul sau in viata, in acel moment, era sa stringa suficient de multi bani pentru a-si cumpara un autocar. In scurt timp, au urmat alte doua magazine, unul in Tulcea si unul in Falticeni. Cu banii adunati de la magazine a reusit sa cumpere un camion si un microbuz la mina a doua, cu care s-a apucat si de transport de marfa. Avea 19 ani si nu era multumit de realizarile sale: facea bani, dar nu destui pentru a-si implini visul. S-a hotarit ca suma necesara pentru a-si cumpara un autocar poate fi adunata mai repede in alta tara. Este motivul pentru care a plecat in Australia, unde a lucrat, bineinteles, ca sofer pe autocar. In 1996 a revenit in tara, cu banii strinsi, si a cumparat primul sau autocar: un Mercedes din 1979.

Integral in Cotidianul