Primariile platesc despagubiri pentru masinile rupte in gropi

Data publicarii: 23-11-2007 | Auto

De anul acesta, statul poate fi executat silit de soferii ghinionisti, noteaza Cotidianul. Primaria Capitalei are de platit o suma de ordinul citorva miliarde de lei vechi din cauza pagubelor provocate masinilor de gropile din asfalt. Pina acum, autoritatile puteau scapa fara sa plateasca daunele, conform unei ordonante din 2002 care stipula ca despagubirile se pot plati doar daca sint prevazute in mod expres in buget. Insa o lege de anul acesta a simplificat procedura de executare, obligind toate institutiile publice sa gaseasca fondurile necesare in termen de opt luni de la sentinta judecatoreasca.

Dupa intrarea in vigoare a noilor proceduri, companiile de asigurari au fost primele care au inceput sa dea in judecata municipalitatile si furnizorii de utilitati, dupa caz, si sa cistige. Practic, dupa ce platesc despagubirile datorate cumparatorilor de polite CASCO, asiguratorii se indreapta impotriva celor vinovati ca nu au semnalizat corespunzator gropile. Insa legea permite si persoanelor neasigurate sa se adreseze instantei, in nume propriu. Numai impotriva Administratiei Strazilor din Capitala sint deschise 400 de procese.

Pina in prezent, societatile Asirom si Allianz au cistigat mai multe procese pentru recuperarea sumelor investite in reparatia masinilor stricate in gropi. Administratia Strazilor, institutie subordonata Primariei Capitalei, inca mai cauta banii pentru a plati prejudiciile stabilite de instanta, care se ridica in total la citeva miliarde de lei vechi. Potrivit reprezentantilor institutiei, s-au facut numeroase scrisori catre municipalitate pentru alocarea de fonduri, insa pina in prezent nu au primit nici un raspuns.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: