Vosganian: aprecierea euro va fi contracarata de cresterea economiei romanesti

Data publicarii: 24-11-2007 | Economie

Aprecierea monedei europene va avea efecte asupra inflatiei, insa va fi contracarata de cresterea economica, a afirmat, vineri, la Cluj, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Dupa opinia noastra, aceasta corectie, care are posibile efecte in plan inflationist datorita scumpirii importurilor, va fi contracarata de cresterea de competivitate a economiei romanesti si va avea efecte pozitive in ceea ce priveste balanta de plati externe", a declarat Vosganian, in cadul unei conferinte de presa sustinuta la Cluj.

In opinia ministrului, in perioada urmatoare se va constata o crestere a industriei usoare, a industriei de lohn. "Pe scaderea leului avem un usor efect pozitiv, in ceea ce priveste raportul de venituri si cheltuieli. Avem efect foarte bun pe industria usoara, pe lohn, pe exporturi. Trebuie sa vedem care va fi impactul pe scumpirea importurilor. Inca nu avem o evaluare pe chestiunea aceasta", a mai spus Vosganian.

Avand in vedere ca, in luna octombrie, s-a observat o inversare a trend-ului intre importuri si exporturi, a opinat ministrul, in ansamblu, economia reactioneaza bine la aprecierea euro .

"Pe ansamblu, e mai mult bine decat rau. Este exact cum e cu apa in cada, face o crestere incoace, apoi una incolo, iar dupa aceea se linisteste. Nivelul de echilibru pe economia romaneasca, daca luam in considerare competitivitatea, comertul international, productivitatea, este cam la 3,4 lei la un euro. Aici ar fi punctul de echilibru", a sustinut Vosganian.

Moneda nationala s-a depreciat in raport cu euro, in ultima perioada, atingand vineri 3,69 lei pentru un euro. Oficialii Bancii Nationale au spus ca deprecierea leului, pana la un nivel minim pentru anul 2007, face parte din corectia naturala spre nivelurile normale ale fundamentelor economice.

NewsIn