Candidatul perfect la cumpararea unei locuinte ANL

Data publicarii: 26-11-2007 | Imobiliare

Multi tineri doresc sa-si cumpere o locuinta, dar din cauza preturilor piperate de pe piata imobiliara destul de putin reusesc acest lucru. O solutie pentru achizitionarea unei case sau a unui apartament o reprezinta Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) care acorda credite ipotecare foarte avantajoase, pe care tinerii si le pot permite fata de alte oferte ale bancilor.

Totusi, pentru a obtine o astfel de locuinta subventionata de stat, trebuie sa fie indeplinite cateva conditii care insumeaza un punctaj pe baza caruia se va acorda apoi creditul pentru locuinta. In primul rand, solicitantul trebuie sa aiba mai putin de 35 de ani (10 puncte) si sa nu detina nicio locuinta proprietate personala (30 pct.). Se mai adauga alte 10 puncte daca solicitantul nu a mai beneficiat de o casa construita prin ANL. Un punctaj foarte mare (50) se acorda celor care locuiesc intr-un imobil nationalizat care se retrocedeaza vechilor proprietari, conform Legii 10/2001. Prin aceasta masura, ANL doreste sa rezolve, macar partial, problema locatarilor din aceste case care risca sa ramana pe drumuri.

Pe langa aceaste criterii, se mai acorda 15 pct. daca solicitantul este casatorit sau 10 pct daca are copii si nu e casatorit. De asemenea, pentru fiecare copil aflat in intretinere se acorda 5 pct. In cazul in care persoana care doreste o casa de la ANL are vreun handicap mai primeste 10 pct.

Exista si cateva criterii pentru care se scad puncte de la dosarul pentru creditul ipotecar pentru locuinta ANL. Astfel, daca solicitantul a detinut locuinta proprietate personala in localitatea in care solicita construirea prin ANL si a instrainat-o se scad intre 20 si 40 pct, iar daca solicitantul a mai beneficiat de credit ANL si a intarziat la plata obligatiilor catre agentie se scad 20 pct. In caz de egalitate de puncte, ordinea se va stabili in functie de data inscrierii solicitantilor la Agentia Nationala pentru Locuinte.

De asemenea, persoana care solicita un credit trebuie sa fie angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, iar prin veniturile pe care le obtine (la nivel de familie) sa poata garanta rambursarea creditului solicitat. La stabilirea bugetului in cadrul intocmirii dosarului de solvabilitate se iau in calcul veniturile solicitantului, ale sotului/sotiei sau veniturile obtinute de alti membri ai familiei care pot participa la plata creditului. Membrii familiei pot fi numai rudele de gradul I.

Realitatea Romaneasca

Ultimele stiri pe BankNews.ro: