Isarescu: Nu ne-am angajat niciodata sa asiguram stabilitatea totala a cursului

Data publicarii: Astazi, 26-11-2007 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca turbulentele de pe piata valutara nu sunt de dorit si fac rau oricarei economii. El a precizat ca aceste turbulente sunt create, uneori, chiar de investitori. Guvernatorul bancii centrale a mai spus, insa, referitor la deprecierea brusca a leului, ca salturi semnificative ale cursului de schimb au avut loc si cand leul s-a apreciat fata de moneda europeana. "Putem spune ca si dolarul este intr-o mare turbulenta. Bineinteles, turbulentele nu sunt de dorit. Asemenea fluctuatii mari de curs nu fac bine economiei", a mai spus Isarescu.

"Evolutia cursului de schimb trebuie privita in ansamblu. Astfel, putem spune ca avem o depreciere a leului daca tinem cont doar de maximul atins de leu in acest an. Nu acelasi lucru este valabil insa daca ne uitam la cotatia de acum un an sau la evolutia monedei unice europene pe plan mondial".

"In acest context, Banca Nationala a Romaniei va folosi, in continuare, toate armele pentru a asigura stabilitatea preturilor", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Nu ne-am angajat niciodata sa asiguram stabilitatea, fixitatea totala a cursului", a specificat insa Guvernatorul BNR.

De asemnea, BNR va colabora intens cu Guvernul pentru a diminua efectele turbulentelor de pe pietele internationale in economia romaneasca. Totusi, Guvernatorul Isarescu sustine ca, intr-o economie globalizata, aceste efecte pot fi reduse, insa nu pot fi anihilate total.

The Money Channel