7 Joburi pentru economisti

Data publicarii: 27-11-2007 | HR/Cariere

Cu toate ca oferta de pe piata de munca creste in toate domeniile, economistii au inca cele mai mari sanse de a-si gasi un job in timpul facultatii sau la terminarea acesteia, potrivit Hipo.ro. Indiferent de facultatea absolvita, studiile economice sunt in topul cerintelor angajatorilor din Romania. Evident ca simpla absolvire a unei facultati din domeniu nu este suficienta, cunostintele de calculator si limbile straine sunt cerinte obligatorii daca vrei un job bun si posibilitatea de a-ti dezvolta o cariera.

Criteriile in functie de care am facut selectia joburilor de mai jos sunt numarul ridicat de oferte in aceste domenii, dar si oportunitatile de dezvoltare pe care le ofera. Numarul mare de oferte este sustinut in mare parte de catre companii care au deschis inca de anul trecut centre de suport regionale pentru care fac recrutari continuu pe parcursul anului 2007.

Consultant clientela

Consultant clientela este una dintre cele mai atractive joburi oferite in domeniul bancar. Bancile isi dezvolta continuu gama de produse, motiv pentru care oferirea de consultanta clientilor in alegerea produselor care le satisfac cel mai bine nevoile este obligatorie. Pentru aceste posturi sunt preferati absolventii de studii economice care au bune abilitati de comunicare interpersonala si cunostinte in domeniul financiar. Provocarile mari apar in momentul in care consultanta se face pentru clienti persoane juridice, companii foarte mari care au nevoie de servicii financiare complexe.  

Contabil

BPO sau Business Process Outsourcing este un termen din ce in ce mai folosit in lumea afacerilor de astazi. Din ce in ce mai multe companii externalizeaza activitatile unor departamente, in principal datorita costurilor mai reduse. Aceste activitati care pot fi de contabilitate, resurse umane (recrutare, salarizare), IT, suport tehnic sunt preluate de companii care sunt specializate in BPO si care devin astfel printre cei mai mari angajatori de tineri absolventi. Contabilitatea este una dintre activitatile cele mai externalizate la nivel mondial.

In ultimii doi ani in Romania s-au deschis peste 200 de astfel de centre in care se ofera mai multe tipuri de servicii pentru clienti care sunt de cele mai multe ori companii internationale. Printre cei mai mari angajatori sunt TMF, Accenture si Genpact.

Pentru pasionatii de domeniu, cerintele sunt de absolvire a unei facultati in cadrul careia s-a aprofundat contabilitatea. Limbile straine sunt foarte cautate datorita faptului ca serviciul este prestat catre un client international, iar contabilitatea se realizeaza in limba tarii respective. Cei care vorbesc foarte bine italiana, franceza, portugheza, spaniola, germana isi pot incepe cu usurinta cariera in acest domeniu.

Printre avantajele acestui job sunt lucrul cu clienti straini, aprofundarea limbii straine mai ales la nivelul termenilor tehnici, familiarizarea cu alte sisteme contabile.

Analist business

Analist business este de cele mai multe ori pozitia de intrare pentru cei care doresc sa devina consultanti. Profilul clasic pentru acest job este absolvirea unei facultati din domeniul economic, rezultate academice peste medie, experienta internationala, foarte bune abilitati de comunicare, si cel putin limba engleza la nivel excelent. Pe de alta parte angajatorii investesc foarte mult in pregatirea si dezvoltarea persoanelor, iar in doi - trei ani se evolueaza pe postul de consultant. Oportunitatile in acest domeniu au crescut din momentul in care a decis intrarea cu partea de consultanta in Romania, una dintre cele mai mari companii din lume in acest domeniu - Accenture. ABS si Roland Berger sunt alte doua companii in care iti poti dezvolta o cariera in domeniu.

Consultant functional

Consultant functional este o variatie a jobului de consultant si este specific companiilor care ofera servicii de implementare de softuri de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Consultantul trebuie sa inteleaga afacerea clientului, procesele si fluxurile din departamente si sa poata translata aceste fluxuri intr-o diagrama care apoi este transformata de catre programator intr-un sistem informatic. IBM Global Delivery Center a pornit in acest an un proiect de recrutare amplu pentru consultanti functionali, mai ales pentru cei care vorbesc germana, franceza si italiana.

Sales

Vanzarile continua sa fie unul dintre domeniile in care tinerii absolventi isi pot gasi cu usurinta un job. Servicii financiare, autoturisme, soft-uri, bunuri de larg consum, spatii pentru birouri … pentru a enumera doar cateva dintre ariile in care oferta de joburi continua sa fie in top. A alege cariera de "vanzator" este o oportunitate pentru cei care sunt atrasi de ideea de venituri mari corelate cu performanta, care vor sa vada ca extra efortul lor este recompensat corespunzator si celor carora le place sa interactioneze cu multi oameni. Pentru a fi un "vanzator" bun trebuie sa fii proactiv, deschis la nou, perseverent, bun negociator, flexibil, sociabil, convingator, rezistent la stres.

Specialist achizitii

Specialist achizitii este un job specific companiilor multinationale si presupune relatia cu furnizorii - intocmirea cererilor de oferta, selectarea furnizorilor, negocierea si semnarea contractelor, managementul contractelor. Abilitatile necesare pentru o cariera in acest domeniu sunt negocierea, capacitatea de a lucra intr-un mod organizat, atentia distributiva, multi-tasking, dar si capacitatea de a respecta sistemele si procedurile interne.

Job focus: Actuar

Viitorul inseamna incertitudine. Unele evenimente care se pot intampla sunt indezirabile. Riscul este probabilitatea ca aceste evenimente sa se intample. Actuarii sunt experti in evaluarea probabilitatii unor evenimente viitoare, design-ul unor modalitati creative de a reduce probabilitatea evenimentelor cu efect negativ, diminuarea impactului in cazul producerii acestor evenimente.

Aflat in topul primelor cinci joburi in Statele Unite, unul dintre cele mai bine platite, jobul de actuar poate fi gasit mai ales in cadrul angajatorilor din domeniul asigurarilor.

Pentru a ajunge actuar sunt necesare studii in domeniul financiar, contabilitate, economie, afaceri, foarte bune cunostinte de matematica, probabilitati, statistica. Este un job care implica un nivel ridicat de stres si atentie la detalii, dar pentru cei pasionati de risc si de modalitati prin care il pot diminua, poate fi foarte recompensator.

Hipo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: