500 de euro, rata medie la creditul de casa

Data publicarii: 28-11-2007 | Finante-Banci

Rata lunara medie platita de clientii primelor cinci banci din Romania arata ca veniturile minime ale imprumutatilor sint de 750 de euro, adica de peste doua ori mai mari decit salariul mediu, noteaza Cotidianul. Clientii persoane fizice ale celor mai importante cinci banci din Romania platesc, in medie, aproximativ 500 de euro rata lunara la creditele in moneda europeana contractate in acest an, potrivit datelor furnizate de banci. Aceasta suma depaseste cu 200 de euro salariul mediu pe economie.

Aproximativ 95% dintre creditele imobiliare/ipotecare sint denominate in euro. Valoarea cea mai ridicata pentru media ratei lunare este de 592 de euro, iar cea mai scazuta, de 420 de euro pe luna. Sumele se refera la creditele acordate de BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si Alpha Bank. O rata lunara de 500 de euro presupune un credit de minimum 60-70.000 de euro, adica exact valoarea unei garsoniere in Bucuresti ori a unui apartament cu doua camere intr-o zona ceva mai prost vazuta.

Cum media veniturilor salariale in Romania este de 300 de euro pe luna, deducem ca imprumuturile imobiliare sint mai degraba un lux. Prin comparatie, in Europa, rata medie este de aproximativ 1.000 de euro, iar veniturile lunare medii, de aproximativ 2.000 de euro. Raportul rata medie/ venit mediu este invers proportional cu cel inregistrat in Romania.

Integral in Cotidianul